Методика урочних занять по фізичній культурі дівчатам середнього шкільного віку з використанням фітнес-гумок - Кулаківський, Вадим Володимирович (Ірпінь, 2026)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню впливу використання фітнес-гумок на уроках фізичної культури на рівень фізичної підготовленості та формування позитивної мотивації дівчат середнього шкільного віку до занять фізичними вправами. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю зміцнення та збереження здоров’я учнів, формування цінностей здорового способу життя та підвищення інтересу до уроків фізичної культури в умовах зниження рухової активності підлітків. За даними сучасних досліджень, значна частина учнів не зацікавлена в традиційних формах проведення занять фізичною культурою, що негативно впливає на рівень їх фізичного здоров’я та функціональні можливості. У зв’язку з цим виникає потреба впровадження інноваційних оздоровчих фітнес-технологій у практику загальноосвітньої школи. У роботі обґрунтовано доцільність включення вправ із фітнес-гумками до змісту уроків фізичної культури. Результати педагогічного експерименту засвідчили позитивну динаміку показників сили, витривалості та гнучкості, а також підвищення інтересу та внутрішньої мотивації дівчат до занять фізичною культурою. Практична значущість дослідження полягає у можливості використання розробленої методики в практиці роботи вчителів фізичної культури з метою оптимізації навчального процесу та підвищення зацікавленості учнів до занять

The qualification thesis is devoted to the study of the impact of resistance bands (fitness bands) used in physical education classes on the level of physical fitness and the formation of positive motivation among middle school girls to engage in physical activity. The relevance of the study is determined by the need to strengthen and preserve students’ health, promote healthy lifestyle values, and increase interest in physical education classes under conditions of reduced physical activity among adolescents. Modern research indicates that a significant proportion of students are not interested in traditional forms of physical education, which negatively affects their physical health and functional capacities. Therefore, the implementation of innovative fitness technologies in secondary school practice is necessary. The practical significance of the research consists in the possibility of implementing the developed methodology in the practice of physical education teachers to optimize the educational process and increase students’ engagement
Keywords: фізична культура; підлітки; дівчата середнього шкільного віку; фітнес-гумки; фізична підготовленість; мотивація; інноваційні технології; physical education; adolescents; middle school girls; resistance bands; physical fitness; motivation; innovative technologies