Дослідження процесів регенерації аніонітів від хромат-аніонів - Гомеля, Микола Дмитрович; Сагайдак, Ірина Степанівна; Радовенчик, Вячеслав Михайлович (Видавничий дім «Академперіодика», 1997)
Вивчено процеси регенерації аніонітів АВ-17-8 та АН-18-10П з використанням кислих та основних регенеративних розчинів. Показано, що ефективно процес регенерації проходить тільки в разі використання основних реагентів. При цьому, ефективніше проходить регенерація високоосновного аніоніту порівняно з низькоосновним. Розчини гідроксиду натрію діють ефективніше в порівнянні з розчинами соди, а розчини аміаку ефективніше за гідроксид натрію. Крім цього, надлишок аміаку легко випаровується з регенеративних розчинів, що значно спрощує процеси їх утилізації.

Processes of regeneration of anionites AV-17-8 and AN-18-10P using acid and base reagents have been studied. It has been shown that process of regeneration proceeds efficiently only in case of using base reagents. Under this condition, high base provides more efficiency of reaction than low one. Sodium hydroxide solutions affect more efficiently in comparison with sodium carbonate ones, and ammonia solutions are more efficient than sodium hydroxide. Besides, surplus of ammonia can be easily removed from regenerating solutions, that essentially simplifies their utilization process.
Keywords: регенерація аніонітів; хромат-аніони; іонний обмін; anionites regeneration; chromate anions; ionic exchange