Статистика - Краєвський, Володимир Миколайович; Параниця, Надія Володимирівна; Остапенко, Яна Олександрівна (Університет державної фіскальної служби України, 2019)
Навчальний посібник підготовлено на основі робочої програми дисципліни „Статистика”. Розглянуто теоретичні і методичні основи збору статистичної інформації, розрахунку та аналізу статистичних показників для вивчення закономірностей соціально-економічних явищ і процесів. Найважливіші положення в посібнику подано у вигляді рисунків, таблиць, формул. Містить типові задачі з прикладами їх розв’язку, питання, завдання та тестові завдання для самоконтролю. Навчальний посібник розрахований на студентів, здобувачів вищої освіти першого(бакалаврського) рівня денної та заочної форми навчання, слухачів навчальних закладів з надання другої економічної освіти, слухачів курсів перепідготовки та підвищення кваліфікації, державних службовців , працівників органів державної статистики. Буде корисний працівникам державних установ, банків, підприємницьких структур і маркетингових служб, викладачам та аспірантам економічних вузів.

The manual is prepared on the basis of the work program of the discipline "Statistics". The theoretical and methodological bases of statistical information collection, calculation and analysis of statistical indicators for studying the patterns of socio-economic phenomena and processes are considered. The most important provisions in the manual are presented in the form of figures, tables, formulas. Contains typical tasks with examples of their solutions, questions, tasks, and test tasks for self-control. The manual is designed for students, higher education students of the first (bachelor) level of full-time and correspondence forms of education, students of educational institutions for the provision of second economic education, students of retraining and advanced training courses, civil servants, employees of state statistics bodies. It will be useful for employees of state institutions, banks, business structures and marketing services, teachers and graduate students of economic universities.
Keywords: предмет статистики; статистичне спостереження; статистичні показники; статистичне групування; статичне зведення; ряди розподілу; ряди динаміки; трендовий метод; індекси; subject of statistics; statistical observation; statistical indicators; statistical grouping; static summation; series of distribution; series of dynamics; trend method; indices