Основні напрями вдосконалення системи професійної підготовки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування - Лукашенко, Ганна Олександрівна (Ірпінь, 2025)
Суттю кваліфікаційної роботи є обґрунтування теоретичних основ та розроблення рекомендацій щодо основних напрямів вдосконалення системи професійної підготовки державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування в Україні. У роботі розкрито поняття та сутність професійної підготовки працівників державної служби та посадових осіб місцевого самоврядування в умовах реформування системи державного управління в Україні; здійснено оцінку потреб у навчанні для професійної підготовки працівників державної служби; описано професійну підготовку державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану; запропоновано напрями покращення змісту, структури та управлінських процесів системи професійної підготовки і підвищення кваліфікації працівників державної служби.

The essence of the qualification work is to substantiate the theoretical foundations and develop recommendations on the main areas of improvement of the system of professional training of civil servants and officials of local self-government bodies in Ukraine. The work reveals the concept and essence of professional training of civil servants and officials of local self-government bodies in the conditions of reforming the public administration system in Ukraine; an assessment of training needs for professional training of civil servants is carried out; professional training of civil servants and officials of local self-government bodies under martial law is described; directions for improving the content, structure and management processes of the system of professional training and advanced training of civil servants are proposed.
State policy in the field of administrative services problems and solutions
Keywords: професійна підготовка; кадровий резерв; управлінські процеси; державні службовці; стратегія сталого розвитку; professional training; personnel reserve; management processes; civil servants; sustainable development strategy