Аналіз вивчення копінг-поведінки особистості в рамках суб’єктно-діяльнісного та структурно-функціонального підходів - Ткачук, Таїсія Анатоліївна (Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди, 2014)
У статті обґрунтована актуальність дослідження опановуючої (копінг) поведінки як індивідуального способу взаємодії людини з ситуацією у відповідності з її власною логікою, значущістю у житті та психологічними можливостями. Здійснений аналіз дефініції «копінг-поведінка», головна задача якої полягає у забезпеченні та підтриманні фізичного й психічного здоров’я особистості. Проаналізовано історичний зріз вивчення копінгу в змістовному контексті суб’єктно-діяльнісного підходу, в рамках якого копінг розглядається як поведінка суб’єкта, оскільки механізми подолання стресу використовуються людиною свідомо й цілеспрямовано. Розглянуто структурно-функціональний підхід до вивчення копінгу, у контексті якого наголошується на здатності суб’єкта копінг-поведінки до саморегуляції і самоорганізації, що, у свою чергу, дає можливість людині забезпечити адекватні умовам мінливість та пластичність власної життєдіяльності на будь-якому рівні. Здійснено аналіз нового підходу до розуміння копінг-поведінки, який реалізується через аналіз структурного (особистісного), динамічного (процесуального, ситуативного), регулятивного та екологічного (соціокультурного та соціально-психологічного) компонентів психології суб’єкта. Дані аспекти активності суб’єкта є детермінантами опанування шляхом надання переваги певним стратегіям і стилям. Визначено, що структурний фактор копінгу представляє особистісні риси суб’єкта, які є предикторами конкретного стилю опанування; динамічний – включає особливості копінг-процесу у конкретній і мінливій ситуації, яка має певний рівень стресогенності для суб’єкта і оцінюється ним самостійно; екологічний – розглядається як затребуваність інтеріндивідуальних соціально-психологічних якостей суб’єкта, їх внесок в ефективність адаптації; регулятивний – проявляється у можливості розвитку і формуванні копінг- поведінки.

Analysis of studies of coping behavior of the person under subject-active and structural-functional approaches. The article explains the relevance of the study of coping ( coping ) as an individual way of human interaction with stress situation according to its logic, significance in the life of the individual and psychological capabilities. Were analyzed definition of "coping behavior", whose main task is, ensuring and maintaining physical and mental health of individuals. The features of the study of coping behavior in a meaningful context, the subject-active approach, in which it is seen as the subject's behavior as coping mechanisms used by man consciously and purposefully . The structural-functional approach to the study of coping in the context of emphasizing the ability of its subject to self-regulation and self-organization, which in turn enables the person to provide adequate conditions variability and plasticity own life at all levels. Presents an analysis of a new approach to understand the coping behavior, which is realized through the analysis structural (personal), dynamic(procedural , situational), regulatory and environmental (social-cultural and social- psychological) components of the subject of psychology. Data aspects of the subject's activity has determinants of coping method to select specific strategies and styles. Determined that the structure factor of coping is a subject of the personality traits that are predictive of a particular style of coping; the dynamic features include coping process in specific and volatile situation that has a certain level of stress level has for the subject and evaluated them on their own; environment - is seen as requesting interindividual social-psychological characteristics of the subject, their contribution to the effectiveness of the adaptation process; regulatory - manifested in the possibility of the development and formation of coping behavior.
Keywords: копінг; копінг-поведінка; суб’єктно-діяльнісній підхід; структурно-функціональний підхід; саморегуляція; фактори копінгу (структурний, динамічний, екологічний, регулятивний); coping; coping-behavior; subject-active approach; structural-functional approach; selfregulation; coping factors (structural, dynamical, environmental, regulatory)