Захист критично важливих інформаційних систем та національне управління кібербезпекою у Франції - Зайцева, Анастасія Валеріївна (Akademia Nauk Stosowanych WSZiA w Opolu, 2025)
Франція займає чільне місце серед лідерів в області розробки та впровадження сучасних практик кібербезпеки, які мають важливе значення не лише для внутрішнього миру, процвітання та безпеки країни, а й для міжнародної торгівлі, розвитку та стабільності. Швидкому та ефективному впровадженню державних і приватних заходів для захисту критично важливих для країни інформаційних систем сприяє французька високоцентралізована система національного управління кібербезпекою. Цілком природним є висновок, що Французька республіка постійно і наполегливо дбає про захист та реалізацію свого «цифрового суверенітету», а разом з тим прикладає зусилля, в тому числі і на міжнародному рівні, для створення контрольованого та колективно керованого кіберпростору.

France is a leader in the development and implementation of modern cybersecurity practices, which are essential not only for the country’s internal peace, prosperity and security, but also for international trade, development and stability. The rapid and effective implementation of public and private measures to protect the country’s critical information systems is facilitated by France’s highly centralized system of national cybersecurity management. It is natural to conclude that the French Republic is constantly and persistently concerned with the protection and implementation of its “digital sovereignty”, while at the same time making efforts, including at the international level, to create a controlled and collectively managed cyberspace.
Keywords: кримінальне право; кіберпростір; кібербезпека; кіберзлочин; Стратегія кіберзахисту та кібербезпеки; Criminal Law; Cyberspace; Cybersecurity; Cybercrime; Cyberdefence and Cybersecurity Strategy