Особливості психологічної готовності до навчання дітей із затримкою психічного розвитку - Койда, Анастасія Олександрівна; Koyda, Anastasiya Oleksandrivna (Ірпінь, 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена вивченню та обґрунтуванню проблеми психологічної готовності до навчання дітей із затримкою психічного розвитку. У тексті висвітлено терміни «готовність до школи», «шкільна зрілість», «адаптація», так і те, що готовність до школи включає такі компоненти: мотиваційну, вольову, розумову, комунікативну й мовну готовність. Розкрито, що показниками готовності дитини до шкільного навчання виступає комплекс якостей й характеристик, які свідчать про досягнення у розвитку дитини. Базою дослідження виступає Ірпінський ліцей №2 Ірпінської міської ради Бучанського району Київської області та «Київський ліцей Ольги Макаренко». Проведене емпіричне дослідження навчальної діяльності учнів молодшого шкільного віку, яке доводить що, проблеми у навчальній діяльності пов’язані із високим рівнем тривожності, невпевненістю у собі, низькою самооцінкою та низьким рівнем домагань, а також із не достатньою вмотивованістю. За результатами дослідження сформульовані висновки та надано рекомендації батькам і вчителям/вихователям, щодо підвищення рівня психологічної готовності учнів до навчання в школі та попередження дезадаптованості. Одержані результати можуть бути використані для підвищення рівня готовності, при розробці корекційно-розвиваючої програми для школярів до освітнього середовища при переході від початкового до середнього рівня освіти.

The qualification work is devoted to the study and substantiation of the problem of psychological readiness for learning of children with mental retardation. The text highlights the terms "school readiness", "school maturity", "adaptation", and the fact that school readiness includes the following components: motivational, volitional, mental, communicative and linguistic readiness. It is revealed that the indicators of a child's readiness for schooling are a set of qualities and characteristics that indicate achievements in the child's development. The tasks of the work are: to analyze the theoretical aspects of the problem of a child's readiness for school in the psychological and pedagogical literature; to select psychodiagnostic tools for determining a child's readiness for school; to conduct an experimental study of a child's social and psychological readiness for school. The subject of the research is the socio-psychological readiness of children for school who attend and do not attend kindergarten.
Peculiarities of psychological readiness for learning of children with mental retardation
Keywords: психологічна готовність; навчання; діти; діти із затримкою психічного розвитку; psychological readiness; education; children; children with mental retard