Історія слова стіл як репрезентація спільнослов’янської назви меблів (Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № 104610) - Науменко, Ліана Миколаївна (Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності», 2021)
У статті досліджено історію появи та поширення в українській мові лексеми стіл як назви хатніх меблів. Розглянуто особливості функціювання слова в українській мові від давньокиївського періоду до сучасного етапу та відображення в інших слов’янських мовах, українських діалектах. Описано похідні утворення від нього та назви елементів столу як свідчення затребуваності та значного поширення лексеми стіл, її дериватів та демінутивів.

The article examines the history of the emergence and spread of the lexeme styl as the name of household furniture in the Ukrainian language. The peculiarities of the functioning of the word in the Ukrainian language from the ancient Kievan period to the modern stage and its reflection in other Slavic languages, Ukrainian dialects are considered. Derivative formations from it and the names of table elements are described as evidence of the demand and significant spread of the lexeme styl, its derivatives and diminutives.
Keywords: історична діалектологія української мови; історична лексикологія та словотвір української мови; лексичне значення; полісемічність; polysemy; diminutive; diminutive; diminutive; diminutive