Забезпечення соціально-економічного добробуту регіонів України в умовах децентралізації - Плахотнюк, Володимир Віталійович (Державний податковий університет, 2025)
Актуалізовано проблематику забезпечення соціально-економічного добробуту регіонів України в умовах децентралізації. Попри результати реформуванні системи місцевого самоврядування, зберігаються значні диспропорції у рівнях добробуту між регіонами, що посилюються під впливом кризових явищ, таких як пандемія COVID-19 та повномасштабна війна. Запровадження децентралізації надало регіонам більше повноважень і ресурсів, однак реформа автоматично не гарантує підвищення якості життя населення, оскільки потребує наявності чіткої стратегії розвитку, формування ефективних підходів управління громадою, врахування місцевих потреб та своєчасної адаптації до нових викликів. Особливої уваги потребує побудова дієвої моделі регіонального добробуту, що базується на збалансованій взаємодії економічного зростання та соціального забезпечення.

The dissertation addresses the pressing issue of ensuring the socio-economic well-being of Ukraine’s regions in the context of decentralization. Despite the outcomes of reforms in the system of local self-government, significant disparities in the levels of well-being between regions persist and are further exacerbated by crisis phenomena such as the COVID-19 pandemic and the full-scale war. The decentralization reform has granted regions more authority and resources, but it does not automatically ensure an improved quality of life for the population. Achieving this goal requires a clear development strategy, effective local governance mechanisms, responsiveness to local needs, and timely adaptation to new challenges. Particular attention is paid to the need to develop a functioning regional well-being model based on a balanced interaction of economic growth and social support.
Keywords: соціально-економічний добробут; регіональний розвиток; децентралізація; територіальні громади; місцеві бюджети; бюджетна спроможність; органи місцевого самоврядування; економічна система регіону; соціальна політика; цифровізація; полюси зростання; стратегія регіонального розвитку; socio-economic well-being; regional development; decentralization; territorial communities; local budgets; fiscal capacity; local self-government; regional economic system; social policy; digitalization; growth poles; regional development strategy