Формування умінь учнів розв’язувати фінансово- математичні задачі на уроках математики у 5-9 класах - Мельник, Юрій Петрович (Ірпінь, 2025)
Проаналізовано науково-методичну літературу, що стосується вивчення прикладних задач на уроках математики. Описано особливості математичного моделювання фінансово-математичних задач, їх види і функції. Розроблено методичні рекомендації щодо формування умінь учнів розв’язувати фінансово-математичні задачі; підібрано приклади розв’язування фінансово-математичних задач для демонстрації запропонованої методики.

The scientific and methodical literature regarding studying applied problems in mathematics lessons is analysed. Features of mathematical modelling of financial and mathematical problems, their types and functions are described. Methodological recommendations for the formation of pupils’ ability to solve financial and mathematical problems are developed. Examples of solving financial and mathematical problems are selected to demonstrate the proposed methodology.
Keywords: методика навчання математики; фінансова грамотність; математичне моделювання; прикладні задачі; mathematics teaching methodology; financial literacy; mathematical modeling; applied problems