Універсальне теоретичне розуміння корупції та її практична рефлексія в зарубіжних країнах - Максіменцев, Максим Геннадійович; Maksimentsev, Maksym (Державний податковий університет, 2025)
У статті автором тлумачиться кримінологічне і загальнонаукове розуміння корупції, яке висвітлюється крізь призму функціонування соціальних інститутів, публічної служби та приватного інтересу, які породжують негативні соціальні наслідки девіативної поведінки, зловживання довіреними повноваженнями, та узагальнюються корупційні виклики і способи протидії цьому злочинному феномену. Автором поставлено за мету здійснити три аналітичні кроки, а саме дослідити теоретичне походження феномену корупції та його загальноприйняту універсальну правову характеристику, визначити джерела і причини його існування і на підставі практичних його проявів у зарубіжних країнах здійснити аналіз внутрішніх чинників цього злочинного феномену для розробки механізмів протидії ньому. Сьогоднішній інтерес до корупції зріс, коли американські та британські дослідники політекономії намагалися ретельно вивчити корупцію в 60-х роках минулого століття. Незабаром антропологи та багато американських новаторів-політологів долучилися до боротьби. У зв’язку з тим, що корупція стає все більш поширеною в усьому світі за останні двадцять-тридцять років, ряд дисциплін, що її вивчають, вийшов за межі економічних і правових наук.

In the article, the author interprets the criminological and general scientific understanding and research of corruption, which is highlighted around the functioning of social institutions, public service and private interest, which generate negative social deviant behavior, abuse of entrusted powers, and summarizes corruption challenges and ways to counteract this criminal phenomenon. The author sets the goal of carrying out three analytical steps, namely to investigate the theoretical origin of the phenomenon of corruption and its generally accepted universal legal characteristics, to determine the sources and reasons for its existence and, based on its practical manifestations in foreign countries, to carry out an analysis of the internal factors of this criminal phenomenon to elaborate mechanisms to extinguish it. Today's interest in corruption grew when American and British researchers of political economy tried to thoroughly study corruption in the 60s of the last century. Soon, anthropologists and many American innovators-political scientists joined the fight. As corruption has become increasingly widespread around the world over the past twenty to thirty years, a number of disciplines that study it have moved beyond the realms of economics and law.
Keywords: корупція; клептократія; хабар; заволодіння державою; зловживання довіреними повноваженнями; злочинність; неправомірна вигода; комплаєнс; corruption; kleptocracy; bribery; state capture; abuse of entrusted power; crime; unlawful gain; compliance