Державне регулювання містобудівної діяльності в Україні та ЄC - Махнюк, Володимир Володимирович (Державний податковий університет, 2026)
У дисертаційній роботі вирішено наукове комплексне завдання, що полягає в обґрунтуванні теоретичних засад та розробленні практичних рекомендацій щодо державного регулювання містобудівної діяльності територіальних громад в Україні з урахуванням європейського досвіду у воєнних умовах та у повоєнний період. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю відновлення населених пунктів України після завершення активних бойових дій, при цьому підготовчий етап щодо відновлення необхідно здійснювати ще у воєнних умовах до перемоги. Великі міста з більш розвиненою інфраструктурою зазнають більших за сумою втрат із-за більшої вартості та кількості пошкоджених активів внаслідок ракетних ударів та інших агресивних бойових дій.

The dissertation addresses a comprehensive scientific problem consisting in substantiating the theoretical foundations and developing practical recommendations for state regulation of urban development activities of territorial communities in Ukraine, taking into account European experience under wartime conditions and in the post-war period. The relevance of the research is driven by the need to restore settlements in Ukraine after the end of active hostilities, while the preparatory stage of recovery must already be undertaken under wartime conditions before victory is achieved. Large cities with more developed infrastructure experience greater total losses due to the higher value and quantity of damaged assets resulting from missile strikes and other aggressive military actions.
Keywords: публічне управління; державне регулювання; містобудівна діяльність; житлова політика; будівництво; інфраструктура; Європейський Союз; євроінтеграція; просторове планування; місцеве самоврядування; територіальна громада; децентралізація; відбудова та відновлення; модернізація; цифровізація; геоінформаційні системи; інноваційний розвиток; сталий розвиток; міжнародний та європейський досвід; екологічна безпека; public administration; state regulation; urban development activities; housing policy; construction; infrastructure; European Union; European integration; spatial planning; local self-government; territorial community; decentralization; reconstruction and recovery; modernization; digitalization; geographic information systems; innovative development; sustainable development; international and European experience; environmental safety