The Experience Of The United Arab Emirates In Enhancing Investment: Lessons For Ukraine - Belinska, Yanina Vasylivna; Ratushna, J.V.; Kotuh, E.; Белінська, Яніна (Університет ДФС України, 2019)
The article shows the main trends of the economy of the United Arab Emirates (UAE). It is analyzed the UAE's place in world rankings and their components. There are determined the factors of success of investment development of AER and its investment attractiveness. There were characterized the low taxation regime in the UAE, functioning of free economic zones, measures to increase corporate transparency. The main directions of regulatory reforms were analyzed in order to attract additional investments, to maintain competition between private enterprises in order to preserve the presence of state and quasi-state enterprises in most sectors of the economy. There were made conclusions for Ukraine.

Необхідність виходу України з кризи визначає важливість аналізу досвіду країн, які змогли успішно реформувати економіку своїх країн і зайняти провідні позиції у світовій економічній системі. Однією з таких країн є Об'єднані Арабські Емірати (далі - ОАЕ). За короткий час країні вдалося подолати відсталість економічної системи і сформувати розвинену. Успіх стратегії розвитку ОАЕ визначає доцільність її вивчення з метою визначення його пристосованості до умов України. Метою роботи є вивчення особливостей розвитку ОАЕ та заходів економічної політики щодо активізації інвестиційної складової. У роботі використовувалися загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: методи аналізу та синтезу; систематизація та класифікація; порівняння, методи синтезування результатів під час формулювання висновків; метод експертної оцінки. Результати. Після Другої світової війни ОАЕ була країною з розвиненою економікою. До 1950-х років основними видами економічної діяльності в ОАЕ були кочове господарство, вирощування пальм, рибальство, видобуток перлів і судноплавство. У період до 1980 р. основні прибутки припадали на видобуток і реалізацію вуглеводнів. У 1990-х роках після рецесії, викликаної значним падінням цін на нафту, уряд ОАЕ здійснив реформи, спрямовані на диверсифікацію економіки країни. Особливу увагу було приділено розвитку таких галузей, як туризм, повітряний транспорт, торгівля, фінансові послуги, виробництво та альтернативна енергетика. Як наслідок, структура економічної системи ОАЕ є досить збалансованою. ОАЕ посідає друге місце в регіоні після Саудівської Аравії за обсягами виробництва переробної промисловості (понад 900 підприємств нафтогазової, хімічної, алюмінієвої, цементної, судноремонтної, легкої, харчової промисловостей та виробництва будівельних матеріалів). Диверсифікацію економіки забезпечували високі темпи інвестицій, достатні фінансові ресурси та сприятливий інвестиційний клімат. Висока інвестиційна привабливість ОАЕ значною мірою забезпечила високі оцінки економічної свободи Об'єднаних Арабських Еміратів, що становлять 77,6 %, або 10-е місце в рейтингу 2018 року. ОАЕ посідає перше місце в багатьох світових рейтингах: за ефективністю державних витрат, якості доріг, впливу оподаткування на інвестиційну привабливість, оподаткування, наявності та якості повітряного транспорту, підключення до системи електропостачання, державних закупівель передових технологічних продуктів тощо. Економічна політика ОАЕ значною мірою ліберальна, зокрема ОАЕ має розвинене антимонопольне законодавство, досить ліберальну політику валютного регулювання, візову політику та правила імпортування. За останні 15 років економіка ОАЕ здійснила найбільшу кількість реформ у регіоні - 33. Найбільш успішними були реформи в галузі оподаткування та захисту прав інвесторів, досягнуті за рахунок поліпшення захисту прав міноритарних інвесторів та підвищення прозорості діяльності корпорацій, а саме: посилення захисту міноритарних інвесторів; підвищення вимог до інформації про операції; надання можливості звертатися до директорів, коли окремі операції завдають шкоди компанії; заборона на придбання дочірньою компанією акцій у своєї материнській компанії; введення вимоги про те, що потенційний покупець, закупивши 50 % або більше капіталу компанії, зробив пропозицію про придбання для всіх акціонерів; розширено права та роль акціонерів у корпоративних рішеннях, підвищена корпоративна прозорість з точки зору розкриття власників та покращення структури управління. Таким чином, країна має низький податковий тягар, який становить 12,8 % від доходу. ОАЕ не стягує податок з доходів фізичних осіб, але існує корпоративний податок на нафтові компанії та іноземні банки, які здійснюють найприбутковішу діяльність. Акцизний збір стягується тільки на певні товари, які зазвичай шкідливі для здоров'я людини або навколишнього середовища. Податок на додану вартість стягується з більшості товарів і послуг. Крім низького рівня податкового навантаження, держава стимулює економіку через субсидії. Прагнучи збільшити частку високотехнологічного виробництва в економічній структурі, уряд поступово скасовує субсидії на паливо та електроенергію, але надає субсидії авіакомпаніям, що базуються в ОАЕ. Загалом у 2015-2018 рр. Державні видатки становили 31,2 % ВВП. ОАЕ - одна з країн, чия урядова політика спрямована на створення конкурентного середовища для ведення бізнесу та сприятливого інвестиційного клімату. Вільні економічні зони, де підприємства звільнені від корпоративних податків та імпортних / експортних мит, стали основним інструментом реалізації такої політики, 100 % репатріації прибутків гарантується для іноземних підприємств. Це є додатковим стимулом для вибору інвестицій ОАЕ. Висновок. Поточна економічна політика ОАЕ характеризується поєднанням стимулюючого державного регулювання, підтримання конкуренції між приватними підприємствами для збереження присутності державних і увазі урядових організацій у більшості галузей економіки. Це дозволяє уряду не втрачати важелів впливу на розвиток економіки, зберігаючи стратегічні позиції. Висока інвестиційна привабливість та активність в ОАЕ значною мірою зумовлена зусиллями держави щодо дерегулювання економіки, низького податкового навантаження, стимулювання розвитку високотехнологічних галузей, інновацій, посилення захисту прав інвесторів та прозорості у веденні бізнесу, формування СЕЗ, які є рушійними силами економічного розвитку. Досвід ОАЕ переконує, що накопичення фінансових ресурсів не є достатньою умовою для успішного розвитку країни. Наша країна потребує цілеспрямованої державної політики для стимулювання інвестиційної діяльності та визначення пріоритетів економічного розвитку. Для України доречно врахувати досвід ОАЕ щодо підвищення інвестиційної привабливості України за рахунок зменшення податкового навантаження та дерегуляції ведення бізнесу, створення спеціальних економічних зон, активного використання переваг вигідної транспортної позиції та створення вільних економічних зон, розвитку хабів.
Keywords: The United Arab Emirates; investments; international ratings; investment attractiveness; preferential taxation; international experience; Об'єднані Арабські Емірати; інвестиції; міжнародні рейтинги; інвестиційна привабливість; пільгове оподаткування; міжнародний досвід