Коронавірус в Україні та світі: оцінка ситуації, наслідки для економіки, організаційне і правове забезпечення цивільного захисту населення - Долгий, Олександр Андрійович; Долгий, Андрій Олександрович; Андрієнко, Микола Васильович; Сидоренко, Олексій Миколайович (Університет ДФС України, 2021)
Ситуація, в якій опинилася Україна й інші країни світу через поширення COVID-19, погіршення епідемічної ситуації, підвищення рівня епідемічної небезпеки змусило Кабінет Міністрів України ще на початковому етапі пандемії р перевести єдину державну систему цивільного захисту (ЄДСЦЗ) у режим надзвичайної ситуації. Цей режим для ЄДСЦЗ України триває й до сьогодні. Нині в Україні існує проблема дотримання вимог нормативно-правових актів щодо обмежувальних заходів в умовах карантину. Це відбувається з двох основних причин: через незнання громадянами їх положень або через свідоме недотримання вимог чинного законодавства. Наслідки пандемії негативно вплинули на економіку як України, так і інших держав. У висновках, які пропонуються, автори статті підкреслюють, що зниженню рівня небезпеки поширення коронавірусної хвороби в Україні буде сприяти належна організація реалізації в повному обсязі урядових програм у цій сфері.

The situation in which Ukraine and other countries found themselves due to the spread of COVID-19, deteriorating epidemic situation, increasing epidemic danger forced the Cabinet of Ministers of Ukraine at the initial stage of the pandemic to put the unified state system of civil protection (EDTSZ) in an emergency. This regime for the EDCSO of Ukraine continues to this day. Currently in Ukraine there is a problem of compliance with regulations on restrictive measures in quarantine. This is due to two main reasons: due to citizens' ignorance of their provisions or due to deliberate non-compliance with the requirements of current legislation. In the proposed conclusions, the authors of the article emphasize that the reduction of the risk of the spread of coronavirus disease in Ukraine will be facilitated by the proper organization of the full implementation of government programs in this area.
Keywords: коронавірус; протидія; карантинні заходи; організація; захист населення; епідемічна безпека; нормативно-правові акти; дисципліна; відповідальність; coronavirus; counteraction; quarantine measures; organization; protection of the population; epidemic safety; normative-legal acts; discipline; responsibility