Математичний метод пізнання як інструмент осмислення світу та основа сучасної освіти - Ярова, Оксана Анатоліївна; Yarova, Oksana Anatolyivna (Видавнича група «Наукові перспективи», 2026)
Математичний спосіб пізнання є одним із ключових інструментів сучасної науки та освіти, оскільки забезпечує ефективні засоби для системного аналізу, формалізації, структуризації та прогнозування складних процесів і явищ у природничих, технічних і соціальних системах. У процесі математичного моделювання об’єкти дослідження набувають чіткої формалізованої форми, що сприяє глибшому розумінню закономірностей їх функціонування та відкриває можливості для розроблення обґрунтованих і оптимальних рішень практичних задач. Такий підхід формує науковий стиль мислення, який характеризується логічною послідовністю, аналітичністю, узагальненістю та системністю [1, 4]. У статті розглянуто сутність математичного методу пізнання, його структуру, основні етапи та функції у науково-дослідній діяльності. Висвітлено ключові принципи, зокрема абстрагування, ідеалізацію, формалізацію та моделювання, які забезпечують перехід від емпіричного рівня пізнання до теоретичного. Окреслено етапи застосування математичного методу: постановка проблеми, побудова математичної моделі, її аналітичне або чисельне дослідження, інтерпретація результатів і перевірка їх адекватності реальним умовам. Особливу увагу приділено сучасним тенденціям математизації знань в умовах цифрової трансформації суспільства. Показано, що розвиток інформаційних технологій, обробки великих даних і штучного інтелекту суттєво розширює можливості застосування математичних методів, сприяє міждисциплінарній інтеграції та підвищує ефективність наукових досліджень і освітніх практик. Водночас проаналізовано обмеження математичного моделювання, зумовлені спрощенням реальних об’єктів і необхідністю критичної інтерпретації отриманих результатів. Наголошено на підвищених вимогах до професійної підготовки фахівців, здатних застосовувати математичні методи в умовах сучасного науково-освітнього середовища. Обґрунтовано необхідність системної підготовки майбутніх викладачів математики, дослідників і науковців, спрямованої на розвиток їхньої математичної культури, аналітичного мислення та навичок роботи з сучасними цифровими інструментами [5, 6].

The mathematical approach to knowledge is one of the key tools of modern science and education, as it provides effective means for systematic analysis, formalization, structuring, and forecasting of complex processes and phenomena in natural, technical, and social systems. In the process of mathematical modeling, research objects acquire a clear formalized form, which contributes to a deeper understanding of the patterns of their functioning and opens up opportunities for the development of justified and optimal solutions to practical problems. This approach shapes a scientific style of thinking characterized by logical consistency, analyticity, generalization, and systemic organization [1, 4]. The article examines the essence of the mathematical method of cognition, its structure, main stages, and functions in scientific research activities. It highlights key principles such as abstraction, idealization, formalization, and modeling, which ensure the transition from the empirical level of knowledge to the theoretical one. The stages of applying the mathematical method are outlined: problem formulation, construction of a mathematical model, its analytical or numerical study, interpretation of results, and verification of their adequacy to real conditions. Special attention is given to current trends in the mathematization of knowledge in the context of the digital transformation of society. It is shown that the development of information technologies, big data processing, and artificial intelligence significantly expands the possibilities of applying mathematical methods, promotes interdisciplinary integration, and enhances the effectiveness of scientific research and educational practices. At the same time, limitations of mathematical modeling are analyzed, caused by the simplification of real objects and the need for critical interpretation of obtained results. Emphasis is placed on the increased requirements for professional training of specialists capable of applying mathematical methods in the modern scientific and educational environment. The necessity of systematic preparation of future mathematics teachers, researchers, and scientists is substantiated, aimed at developing their mathematical culture, analytical thinking, and skills in working with modern digital tools [5; 6].
Mathematical method of cognition as a tool for understanding the world and the foundation of modern education
Keywords: математичний метод; математичне моделювання; цифрова трансформація; штучний інтелект; формалізація знань; наукове пізнання; освіта; освітня система; методологія; аналітичне мислення; mathematical method; mathematical modeling; digital transformation; artificial intelligence; knowledge formalization; scientific cognition; education; educational system; methodology; analytical thinking