Щодо перспектив становлення Бюро економічної безпеки України як суб’єкта кримінального процесу - Сіренко, Оксана Володимирівна; Ігнатов, Н. О. (Приватна установа "Науково-дослідний інститут публічного права", 2021)
У статті висвітлено перспективи становлення Бюро економічної безпеки України як провідного органу у сфері забезпечення економічної безпеки держави та учасника кримінального процесу. Розглянуто передумови та сучасний стан реформування органів досудового розслідування в Україні. Проаналізовано наявні та потенційні проблеми щодо організації діяльності новоутвореного органу і надано відповідні рекомендації щодо їх усунення, а також відображено шляхи вдосконалення та оптимізації наявної системи органів досудового розслідування. Авторами досліджено діяльність вітчизняних та закордонних правоохоронних органів, діяльність яких спрямована на забезпечення захисту економіки. У статті актуалізується питання реформування вітчизняної правоохоронної системи та зазначається, що на сучасному етапі розвитку України доцільним є наближення вітчизняних стандартів правоохоронної діяльності та досудового розслідування до стандартів Європейського Союзу. Автори звертають увагу на те, що створення нових органів досудового розслідування вимагає чіткого нормативного закріплення, оскільки це є головною гарантією дотримання принципу верховенства права. У статті зазначено, що на сучасному етапі реформування системи правоохоронних органів доцільним є чітке розмежування компетенції різних правоохоронних структур задля уникнення міжвідомчих конфліктів та оптимізації їхньої діяльності. Важливим для досягнення зазначених цілей є створення, з оглядом на досвід провідних країн світу, сучасної і надійної системи «стримувань і противаг», яка дасть змогу в майбутньому уникнути конкуренції між органами досудового розслідування. У статті пропонується законодавчо закріпити розмежування компетенції правоохоронних органів щодо здійснення оперативно-розшукової діяльності та забезпечення національної безпеки шляхом внесення відповідних змін у профільні нормативно-правові акти, а також сформульовано висновок, що задля становлення Бюро економічної безпеки України як органу досудового розслідування і провідної аналітично-профілактичної правоохоронної структури важливим є прискорення процесу щодо внесення відповідних змін до законодавства, що регулює слідчу та оперативно-розшукову діяльність. The article highlights the prospects of establishing the Bureau of Economic Security of Ukraine as a leading body in the field of economic security of Ukraine and a participant in criminal proceedings. The preconditions and current state of reforming pre-trial investigation bodies in Ukraine were studied. The existing and potential problems on the organization of activity of the newly formed body are analyzed and the corresponding recommendations on their elimination are given, as well as ways to improve and optimize the system of the existing system of pre-trial investigation bodies. The authors studied the activities of domestic and foreign bodies, whose activities are aimed at ensuring the protection of the economy. The creation of new bodies of pre-trial investigation requires a clear normative fixation, since this is the main guarantee of the observance of the principle of the rule of law. The article highlights the issue of reforming the domestic law enforcement system. At the current stage of Ukraine’s development, it is important to bring the standards of law enforcement and pre-trial investigation closer to the standards of the European Union. The authors consider that at the present stage of reforming the law enforcement system, it is advisable to clearly delineate the competence of different law enforcement agencies in order to avoid interdepartmental conflicts and optimize their activities. It is important to achieve these goals to create, taking into account the experience of the world’s leading countries, a reliable system of “checks and balances” that will avoid competition between pre-trial investigation bodies. In the article the author proposes to legally define the delimitation of the competence of law enforcement agencies to carry out operational and investigative activities and ensure national security by making appropriate changes to the relevant regulations. In order to establish the Bureau of Economic Security of Ukraine as a body of pre-trial investigation and an important analytical and preventive law enforcement structure, it is important to accelerate the process of amending the legislation governing investigative and operational activities.
Keywords: досудове розслідування, правоохоронні органи, фінансові розслідування, національна безпека, оперативно-розшукова діяльність, кримінальна юстиція, підслідність, реформування.; criminal investigation, law enforcement agencies, financial investigations, national security, operational and investigative activities, criminal justice, jurisdiction, reforming