Основи тактичної медицини - Бадьора, Сергій Миколайович; Буток, Олена Володимирівна; Лаврентьєв, Олександр Миколайович; Клочко, Ігор Миколайович; Чмелюк, Василь Васильович; Олександр Лаврентьєв (УДФСУ, 2019)
У навчальному посібнику викладено основні принципи навчання студентів та курсантів з основ тактичної медицини. Розглянуто сучасні підходи з організації в ліквідації або часткової ліквідації наслідків травм будь-якого характеру. Докладно описано та розкрито основні завдання та вимоги щодо надання медичної допомоги та проведення евакуацій з міст катастроф або з поля бою. Висвітленні питання, щодо катастрофічної кровотечи, накладання повязок та шин, використання джгута та медичної сумки тощо. The tutorial outlines the basic principles of teaching students and students in the basics of tactical medicine. Modern approaches to organization in elimination or partial elimination of consequences of injuries of any nature are considered. The main tasks and requirements for providing medical assistance and conducting evacuations from disaster cities or from the battlefield are described and described in detail. Illuminated issues about catastrophic bleeding, bandages and tires, use of a harness and medical bag, etc.
Keywords: Медико-тактична характеристика надзвичайних ситуацій, фізіологія та анатомія людини, серцево-легенева реанімація, тактика і медицина, накладання пов’язок та шин, перший огляд постраждалого, лікування ран, евакуація, медична сумка.; Medical and tactical characteristics of emergencies, human physiology and anatomy, cardiopulmonary resuscitation, tactics and medicine, bandages and tires, first examination of the victim, wound treatment, evacuation, medical bag.