Забезпечення сталого розвитку міст Україні - Анфілов, Дмитро Юрійович (Державний податковий університет, 2025)
У дисертації здійснено комплексне теоретико-методичне обґрунтування концепції сталого розвитку міст України, враховуючи сучасні економічні, екологічні, соціальні та технологічні виклики. Визначено основні засади забезпечення довгострокової стійкості міських територій у контексті глобальних змін, цифрової трансформації та адаптації до динамічного зовнішнього середовища. На основі проведеного аналізу наукових підходів сформовано концептуальну модель сталого міського розвитку, що ґрунтується на поєднанні адаптивного управління, цифрових інновацій, соціального підприємництва та екологічної стійкості. Розглянуто механізми їхньої взаємодії в контексті міського розвитку, підвищення якості життя населення й ефективного використання ресурсів.

The dissertation provides a comprehensive theoretical and methodological substantiation of the concept of sustainable urban development in Ukraine, considering modern economic, environmental, social, and technological challenges. The fundamental principles for ensuring the long-term stability of urban areas in the context of global changes, digital transformation, and adaptation to a dynamic external environment have been identified. Based on an analysis of scientific approaches, a conceptual model of sustainable urban development has been formulated, grounded in the combination of adaptive management, digital innovations, social entrepreneurship, and environmental sustainability. The mechanisms of their interaction are considered in the context of urban development, improving the quality of life of the population, and the efficient use of resources.
Keywords: сталий розвиток; сталий економічний розвиток; показники сталого розвитку; суспільство; трансформація; урбанізаційні процеси; території; міста та території; сталий розвиток міст; стійкість міста; платформна економіка; цифровізація; smart cities; інновації; зелені інновації; еко-інновації; еко-інноваційні проєкти; соціальні інновації; підприємництво; соціальне підприємництво; інклюзія; інклюзивність; соціальна інклюзія; інвестиції; sustainable development; cities and territories; strategic development; innovations; society; entrepreneurship; social entrepreneurship; green innovations; eco-innovation; social innovation; digitalization; urbanization processes; platform economy; smart cities; inclusion; social inclusion; ecoinnovations; eco-innovations; entrepreneuship; social entepreneuship; inclusion; inclusiveness; social inclusion; investments