Роль стандартизації в застосуванні інструментів державного регулювання містобудівної діяльності (на прикладі закладів освіти) - Махнюк, Валентина Михайлівна; Махнюк, Володимир Володимирович; Васильєва, Олександра Іллівна; Шпак, Ірина Іллівна (ГО «Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління» ПАТ «ВНЗ «Міжрегіональна Академія управління персоналом», 2023)
Метою роботи є аналіз відповідності проекту нормативного документу ДСТУ «Настанова з проектування при новому будівництві, реконструкції та капітальному ремонті приміщень харчоблоків закладів освіти (закладів загальної середньої освіти та закладів дошкільної освіти) і дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. Моделі організації харчування» (розробник ДП «УКРНДПІЦИВІЛЬБУД») міжнародним вимогам, чинній нормативно-правовій базі України з державного регулювання містобудівної діяльності. Наукова новизна. У роботі встановлено відповідність розробленого ДСТУ «Настанова з проектування при новому будівництві, реконструкції та капітальному ремонті приміщень харчоблоків закладів освіти (закладів загальної середньої освіти та закладів дошкільної освіти) і дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. Моделі організації харчування» міжнародним вимогам, чинній нормативно-правовій базі України з державного регулювання містобудівної діяльності. Висновки. На тлі застарілої чинної нормативно-правової бази містобудівного, санітарного та освітнього законодавств, що регулює зазначену сферу і гальмує запровадження інноваційних підходів, створено новий, національний стандарт України, який направлений на сучасне і спроможне матеріально-технічне забезпечення харчоблоків закладів освіти в Україні. Зазначеним проектом ДСТУ передбачається будівництво харчоблоків шкіл нового типу, в тому числі великої потужності, що дасть можливість централізовано забезпечувати харчуванням учнів школи і сусідніх шкіл та уможливити доступ до здорової їжі усіх учасників освітнього процесу, що відповідає положенням Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» і слугує оптимізації використання площ будівель харчоблоків, трудових ресурсів, енергоносіїв тощо, що в цілому матиме економічний ефект, і є ефективним інструментом державного регулювання господарської діяльності територіальних громад.

The purpose of this study is to analyze the compliance of the draft regulatory document DSTU «Design guidelines for new construction, reconstruction and major repair of dining rooms in educational institutions (general secondary education institutions and pre-school education institutions) and children’s establishments recover and rest. Food organization models» (developed by the SE «UKRNDCIVILBUD») with international requirements and the current regulatory framework of Ukraine in the field of state regulation of urban planning activities. The scientific novelty of the study lies in establishing the compliance of the developed DSTU «Design guidelines for new construction, reconstruction and major repair of dining rooms in educational institutions (general secondary education institutions and pre-school education institutions) and children’s establishments recover and rest. Food organization models» with international requirements and the current regulatory framework of Ukraine in the field of state regulation of urban planning activities. In conclusion this standard is aimed at modern and efficient material and technical support for food blocks in educational institutions throughout Ukraine. The specified DSTU project envisages the construction of new type school food blocks, including those with large capacities. This will allow for centralized provision of meals to students of the school and neighboring schools, facilitating access to healthy food for all participants in the educational process. This aligns with the provisions of the Law of Ukraine “On the Principles of State Regulatory Policy in the Field of Economic Activity” and contributes to the optimization of building space usage, labor resources, energy sources, and so forth. Overall, this will yield economic benefits and serve as an effective tool for state regulation of economic activities of territorial communities.
Keywords: державне регулювання; проєкт національного стандарту; розбудова харчоблоків закладів освіти; містобудівна діяльність; моделі організації харчування; територіальні громади; директиви ЄС; state regulation; the project of the national standard; the development of food blocks in educational institutions; urban planning activity models of food organization; territorial communities; EU directives