Соціально-психологічний клімат у колективі банківської установи: фактори впливу та шляхи покращення - Никитенко, Марина Віталіївна (Ірпінь, 2026)
У кваліфікаційній роботі теоретично узагальнено та емпірично досліджено проблему соціально-психологічного клімату в колективі банківської установи, визначено чинники його формування та окреслено шляхи оптимізації внутрішньо групової взаємодії. Робота містить ґрунтовний аналіз сутності соціально-психологічного клімату, його структурних компонентів, ролі керівництва та міжособистісних відносин у формуванні емоційного фону колективу, а також дослідження специфіки функціонування банківських установ як середовища підвищеної емоційної напруженості та відповідальності. Аналіз отриманих показників дозволив виявити особливості соціальної взаємодії, рівень узгодженості цінностей, характер емоційних зв’язків та домінуючі поведінкові тенденції працівників. Встановлено, що соціально-психологічний клімат у досліджуваному колективі має переважно сприятливі характеристики, однак окремі показники вказують на наявність латентної напруженості у сфері міжособистісних відносин та потребу в оптимізації стилю керівництва. Розроблено комплекс практичних рекомендацій, спрямованих на оптимізацію соціально-психологічного клімату банківської установи.

The qualification work theoretically summarizes and empirically investigates the problem of the socio-psychological climate in the team of a banking institution, identifies the factors of its formation, and outlines ways to optimize intra-group interaction. The work contains a thorough analysis of the essence of the socio-psychological climate, its structural components, the role of management and interpersonal relationships in the formation of the emotional background of the team. Analysis of the obtained indicators allowed us to identify the features of social interaction, the level of consistency of values, the nature of emotional connections, and the dominant behavioral tendencies of employees. It was found that the socio-psychological climate in the studied team has mostly favorable characteristics, however, some indicators indicate the presence of latent tension in the sphere of interpersonal relations and the need to optimize the leadership style. A set of practical recommendations aimed at optimizing the socio-psychological climate of a banking institution has been developed
Keywords: соціально-психологічний клімат; фактори покращення соціально-психологічного клімату в організації; socio-psychological climate; factors for improving the socio-psychological climate in the organization