Напрями запобігання невиконанню чи неналежному виконанню медичним працівником своїх професійних обов’язків та незаконній трансплантації - Топчій, Василь Васильович (Національний університет «Одеська юридична академія», 2019)
У статті розглянуто напрями запобігання невиконанню чи неналежному виконанню медичним працівником своїх професійних обов’язків та незаконній трансплантації. Випадки неналежного надання медичної допомоги, порушення прав пацієнтів в Україні – явища доволі поширені. Натомість притягнення медичних працівників до кримінальної відповідальності відбувається досить рідко. На жаль, сьогодні працівники медичних установ мають нечітке уявлення про правові засади відповідальності за вчинення ними професійних злочинів. Саме тому кримінальна відповідальність медичних праців ників за вчинення ними професійних злочинів потребує доступної методології і є актуальним науковим пошуком сьогодення. Автором відзначено, що кожна особа має непорушне, невід’ємне та природне право на охорону здоров’я. Держава і громадянське суспільство повинні забезпечувати пріоритетність охорони здоров’я в усіх напрямах, вдосконалювати надання медичної допомоги, а також суворо карати винних за порушення у цій сфері, адже наслідками злочинів у медичній сфері можуть бути негативні впливи на здоров’я чи життя людини. У статті доведено, що дослідження юридичної (зокрема, кримінальної) відповідальності медичних працівників за вчинення ними правопорушень та злочинів є актуальним науковим пошуком сьогодення. У теорії права існує загальновизнана думка, що юридична відповідальність – це процес застосування заходів примусу уповноваженими державними органами до особи, яка вчинила дії, що передбачені чинними нормативними актами як правопорушення, злочини чи проступки. Автором наведено пропозиції щодо запровадження ведення подвійних історій хвороб хворих у стаціонарному та амбулаторному лікуванні, що передбачає наявність однієї історії хвороби у медичному закладі, а іншої безпосередньо на руках у пацієнта, що дозволить мінімізувати ризики незаконного переписування, дописування чи внесення інших змін до історій хвороб. Також наведено заходи запобігання незаконній трансплантації. Це заходи щодо удосконалення нормативно-правової бази, вдосконалення порядку і умов застосування трансплантації, підготовки професійних кадрів, а також заходи щодо запобігання торгівлі людьми з метою вилучення анатомічних матеріалів.

The article discusses ways to prevent a medical professional from performing his or her professional duties and transplantation. Incidents of malpractice, violation of patients’ rights in Ukraine are quite common. Instead, criminals are rarely prosecuted. Unfortunately, to date, health care professionals have a vague idea of the legal basis of responsibility for committing professional crimes. For this reason, the criminal responsibility of medical professionals for committing professional crimes requires an accessible methodology and is an urgent scientific search for today. The author noted that every person has an inalienable and natural right to health care. The state and civil society must ensure that health care is prioritized in all its areas, improve the provision of health care, and severely punish those responsible for violations in this area, as the effects of medical crimes can have adverse effects on human health or life. In the article it is proved that research of legal (in particular criminal) responsibility of medical workers for committing their offenses and crimes is an actual scientific search of the present. In the theory of law, there is a widely held belief that legal liability is the process of applying coercive measures by authorized state bodies to a person who has committed acts prescribed by applicable regulations such as offenses, crimes or misdemeanors. As a conclusion, the author proposes to introduce double histories of patients in inpatient and outpatient treatment, which involves the presence of one medical history in a medical institution and another directly in the hands of a patient, which will minimize the risks of illegal prescribing, prescribing changes to medical histories. There are also measures to prevent illegal transplantation, namely: measures to improve the regulatory framework; improvement of transplantation procedure and conditions; training of professional staff, as well as measures to prevent human trafficking in order to remove human anatomical materials
Keywords: медичні працівники; історія хвороби; неналежне виконання професійних обов’язків; юридична відповідальність; злочини у медичній сфері; кримінальна відповідальність; незаконна трансплантація; торгівля людьми з метою вилучення органів і тканин; medical professionals; medical history; malpractice; legal liability; medical crimes; criminal liability; illegal transplantation; trafficking for organ and tissue removal