Психологічні особливості адаптації вимушено переміщених осіб в умовах військового стану в Україні - Капітан, Тетяна Вікторівна (Ірпінь, 2026)
Розглянуто сутність і зміст теоретичного обґрунтування та емпіричного дослідження психологічних особливостей адаптації вимушено переміщених осіб, а також розробку та апробацію психокорекційної програми, спрямованої на підвищення рівня їх соціально-психологічної адаптації та зниження рівня тривожності. Основними завданнями роботи є аналіз наукових підходів до вивчення адаптації особистості в кризових соціальних умовах, емпіричне дослідження рівня соціально психологічної адаптації та тривожності вимушено переміщених осіб, а також розробка та оцінка ефективності психокорекційної програми психологічної підтримки. За результатами дослідження одержано дані, що свідчать про наявність підвищеного рівня ситуативної та особистісної тривожності у значної частини респондентів, а також про визначальну роль соціальної підтримки та психологічної стійкості у процесі успішної адаптації. Запропонована психокорекційна програма продемонструвала позитивну динаміку показників соціально-психологічної адаптації та зниження емоційної напруги у учасників дослідження. Отримані результати можуть бути використані у діяльності психологів, соціальних служб і громадських організацій, що працюють з вимушено переміщеними особами

The essence and content of the theoretical justification and empirical study of the psychological features of adaptation of forcibly displaced persons are considered, as well as the development and testing of a psychocorrectional program aimed at increasing the level of their socio-psychological adaptation and reducing the level of anxiety. The main objectives of the work are the analysis of scientific approaches to the study of individual adaptation in crisis social conditions, empirical research of the level of socio-psychological adaptation and anxiety of forcibly displaced persons, as well as the development and assessment of the effectiveness of a psychocorrectional program of psychological support. The results of the study showed data indicating the presence of an increased level of situational and personal anxiety in a significant part of the respondents, as well as the determining role of social support and psychological resilience in the process of successful adaptation. The proposed psychocorrectional program demonstrated positive dynamics of socio-psychological adaptation indicators and a decrease in emotional tension in the study participants. The results obtained can be used in the activities of psychologists, social services and public organizations working with forcibly displaced persons
Keywords: вимушено переміщені особи; психологічна адаптація; військовий стан; тривожність; соціальна підтримка; психокорекційна програма; соціально-психологічна інтеграція; forcibly displaced persons; psychological adaptation; martial law; anxiety; social support; psychocorrectional program; socio-psychological integration