Ціннісні аспекти міжкультурної комунікації як фактор консолідації сучасного суспільства - Ткачук, Таїсія Анатоліївна (Інституту психології імені Г.С.Костюка, 2014)
У статті обґрунтована актуальність дослідження ціннісних аспектів міжкультурної комунікації як фактору консолідації сучасного суспільства в умовах глобалізації. Розглянуто дефініцію «міжкультурна комунікація» та проаналізовано історичний зріз її вивчення. Здійснено аналіз ролі міжкультурного компоненту мовної особистості у розумінні соціокультурної реальності. Визначено, що комунікація існує за умови виникнення будь-якого діалогу культур, що реалізується суб’єктами – представниками як мінімум двох різних культур, які є носіями двох різних мов. Наголошується, що спілкування у міжкультурних ситуаціях обумовлюється тим, що кожний представник лінвокультурної спільноти діє у відповідності з своїм баченням світу або існуючими у нього мовною та культурної картинами світу. Визначено, що для досягнення комунікантами розуміння крім спільного знання мови необхідними є також схожі образи свідомості, які ґрунтуються на спільності знань про світ і визначають сприйняття мовного знаку.

In the article the relevance of research value aspects of intercultural communication as a factor in the consolidation of modern society in the context of globalization. Considered Definitions of "Intercultural Communication" and analyzed historical cut its study. The analysis of the role of intercultural component of linguistic identity in the sense of socio-cultural reality. Determined that communication exists, provided there is any dialogue of cultures, realized actors - representatives of at least two different cultures - speakers of two different languages. It is noted that communication in cross-cultural situations due to the fact that each representative linvokulturnoyi community acts in accordance with his vision of the world and its inherent linguistic and cultural world view. Determined that in order to achieve understanding communicants except common knowledge of the language is also required similar images consciousness based on common knowledge about the world and determine the perception of the linguistic sign.
Keywords: культура; комунікація; мова; міжкультурна комунікація; кроскультурна комунікація; міжетнічна комунікація; culture; communication; language; intercultural communication; cross-cultural communication; inter-ethnic communication