Вплив євростандартів на формування конкурентного середовища на ринку ОСЦПВ в Україні - Вергелюк, Юлія Юріївна; Мирончук, Юрій Володимирович (Національний університет «Львівська політехніка», 2025)
У тезах досліджено вплив європейських стандартів на формування конкурентного середовища на ринку обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ) в Україні в умовах євроінтеграції. Розглянуто основні напрями трансформації ринку, пов’язані з імплементацією норм Європейського Союзу, зокрема підвищенням вимог до фінансової стійкості страховиків, рівня страхового захисту, прозорості тарифоутворення, цифровізації та захисту прав споживачів. Проаналізовано зміни, запроваджені новим законодавством у сфері ОСЦПВ, та їхній вплив на взаємодію учасників страхового ринку. Визначено, що гармонізація українського законодавства з європейськими нормами створює передумови для підвищення якості страхових послуг і довіри до ринку, водночас потребує забезпечення балансу між регуляторними вимогами, доступністю страхування та підтримкою реальної конкуренції. Зроблено висновок, що подальший розвиток ринку ОСЦПВ має ґрунтуватися на поєднанні європейських стандартів, ефективного державного нагляду та рівних умов для всіх учасників страхового середовища.

The theses examine the impact of European standards on the formation of a competitive environment in the market of compulsory motor third-party liability insurance (MTPL) in Ukraine under the conditions of European integration. The study considers the main directions of market transformation related to the implementation of European Union regulations, including increased requirements for insurers’ financial stability, insurance coverage standards, tariff transparency, digitalization, and consumer protection. The legislative changes introduced in the MTPL sector and their influence on the interaction of insurance market participants are analyzed. It is determined that the harmonization of Ukrainian legislation with European standards creates prerequisites for improving the quality of insurance services and strengthening market confidence, while requiring a balance between regulatory requirements, insurance affordability, and effective competition. The study concludes that further development of the MTPL market should be based on the combination of European standards, effective state supervision, and equal competitive conditions for all participants of the insurance market.
Keywords: ОСЦПВ; ринок страхування; євроінтеграція; європейські стандарти; конкурентне середовище; страхові послуги; цифровізація; регулювання страхового ринку; MTPL insurance; insurance market; European integration; European standards; competitive environment; insurance services; digitalization; insurance market regulation