Economic Journalism as a Modern Educational Trend - Zykun, Natalia Ivanivna; Kalyta, Olena Petrivna; Koziura I. (International Journal of Recent Technology and Engineering (IJRTE), 2019)
The article deals with peculiarities of the process of training economic journalists in the context of contemporary educational challenges and trends. On the basis of generalization of modern Ukrainian media practices, systematization and interpretation of scientific researches, related to the topic of the article, analysis of educational programs and curricula of institutions of higher education, the authors argue the justification and expediency of the specialization "economic journalism" on the problem-thematic principle. The content of the concept ‘economic journalism’ is defined in terms of functional purposefulness, attention is focused on its expressive analyticity. The tasks of the economic segment of Ukrainian journalism are formulated under conditions of deepening democratization processes and development of civil society. The disadvantages of this segment of media discourse are determined (focus on narrow audience, superficiality and unprofessional performance of the coverage of economic issues, selectivity, fragmentation of the media picture of the economic sphere of social activity, etc.). The topicality of specialized training of economic journalists, in particular – and in combination with other subject areas – is emphasized. Content components of economic journalists training is defined as a combination of actual journalistic and economic blocks of knowledge and the involvement of data on processes in related social sectors. Methodological principles, such as: practical orientation, integration nature, use of interactive teaching methods, design technology; effective forms of organization of the process of training journalists of economic specialization (e.g. master classes, different types of practice); work on complex creative projects (television, radio, press, internet, photo projects, etc.) are formulated.

У статті розглядаються особливості процесу підготовки економічних журналістів у контексті сучасних освітніх викликів і тенденцій. На основі узагальнення сучасних українських медійних практик, систематизації та інтерпретації наукових досліджень, пов'язаних із темою статті, аналізу освітніх програм і навчальних планів, а також статті, аналізу освітніх програм і навчальних планів вищих навчальних закладів закладів вищої освіти, автори аргументують обґрунтування та доцільність обґрунтування та доцільність спеціалізації «економічна «економічна журналістика» за проблемно-тематичним принципом. Визначено зміст поняття «економічна журналістика» з точки зору функціонального призначення, акцентується увага на її виразній аналітичності виразну аналітичність. Сформульовано завдання економічного сегмента української журналістики формулюються в умовах поглиблення процесів демократизації та розвитку громадянського суспільства. Визначено недоліки цього сегмента медійного дискурсу визначено недоліки цього сегменту медійного дискурсу (орієнтація на вузьку аудиторію, поверховість та непрофесійність висвітлення економічної проблематики, вибірковість, фрагментарність, фрагментарність, фрагментарність, фрагментарність вибірковість, фрагментарність медійної картини економічної сфери суспільної діяльності тощо). Актуальність спеціалізованої підготовки економічних журналістів, зокрема - і в поєднанні з з іншими предметними галузями - підкреслюється актуальність спеціалізованої підготовки економічних журналістів. Визначено змістові компоненти підготовки економічних журналістів визначено як поєднання власне журналістських та економічних блоків знань та залучення даних про процеси в суміжних суспільних сферах. Методологічні принципи, такі як: практична спрямованість, інтеграційний характер, використання інтерактивних методів навчання, проектних технологій; ефективні форми організації процесу підготовки журналістів економічної спеціалізації (наприклад, майстер-класи, різні види практик); робота з комплексними творчими класи, різні види практик); робота над комплексними творчими проектами (телебачення, радіо, преса, інтернет, фотопроєкти тощо); робота над комплексними творчими сформульовано ефективні форми організації процесу підготовки журналістів економічної спеціалізації.
Keywords: journalistic specialization; problem-thematic specialization of a journalist; economic journalism; journalistic education; project activity; журналістська спеціалізація; проблемно-тематична спеціалізація журналіста; економічна журналістика; журналістська освіта; проектна діяльність