Облік та аналіз витрат і доходів підприємств: теорія та методика - Гуріна, Наталія Валеріївна (Національна академія статистики, обліку та аудиту, 2014)
Дисертація присвячена актуальним проблемам удосконалення обліку та аналізу витрат і доходів підприємств. На підставі розглянутих підходів до визначення суті витрат і доходів уточнено їх трактування. У роботі вдосконалено класифікацію витрат і доходів, систематизовано організаційно-технологічні особливості діяльності підприємств і досліджено їх вплив на організацію обліку й аналізу, конкретизовано елементи облікової політики, розроблено форми облікових регістрів і внутрішньогосподарської звітності: «Відомість обліку доходів», «Відомість обліку витрат за центрами відповідальності в розрізі центрів і місць виникнення витрат (зведена)», «Відомість аналітичного обліку відходів» і «Звіт про рух відходів», удосконалено аналітичний та синтетичний облік витрат і доходів підприємств. Запропоновано класифікацію та сформульовано основні вимоги до джерел інформації для аналізу. Розроблено організаційну схему аналітичної роботи із виокремленням трьох стадій аналізу: організаційної, методичної (дослідження) та підсумкової; побудовано функціональну модель мінімізації витрат за рахунок ефективного використання відходів.

This dissertation is dedicated to actual problems of improving accounting and cost-benefit analysis of woodworking enterprises. The economic substance of income and expenses is explored in this work, are their classification is presented according to various criterias. Also an improved method of recording and analysis of costs, revenues and financial results is proposed. This method will provide managers current information regarding costs, income received and the financial result of woodworking enterprises. Also there were made suggestions about forms of management reporting and was constructed the mathematical model of optimal cutting of lumber and maximize the useful output of finished products. Practical recommendations for improving accounting and cost-benefit analysis of woodworking enterprises were elaborated.
Keywords: витрати; доходи; відходи; облік; класифікація; облікова політика; аналіз; обліково-аналітична інформація; costs; income; accounting; method of analysis; classification; accounting policy; analysis; accounting - analytical information