Європейські підходи до оподаткування (Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № 142303) - Тучак, Тетяна Володимирівна; Андрущенко, Володимир Леонідович (Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій, 2026)
У навчальному посібнику з’ясовано устрій, специфіку та основні ознаки дев’яти податкових систем держав Євросоюзу: ФРН, Франції, Італії, Великої Британії, Нідерландів, Швеції, Фінляндії, Австрії та Іспанії, підібраних так, щоб представити типові явища, процеси та підходи, властиві сучасному оподаткуванню в ЄС. Хоча Британія вийшла з ЄС, але залишається історичним основоположником європейських підходів до оподаткування. На прикладі устрою національних податкових систем і досягнень наукових шкіл, зокрема італійської та шведської, розкрито основні положення вчення про податки в західній традиції та закономірності функціонування податкових держав. Загалом посібник висвітлює типовий статус і поняття податкової держави загального благоденства та засади й норми оподаткування на основі конкретних матеріалів високорозвинених західноєвропейських держав. Матеріал викладено в проєкції уроків зарубіжного досвіду для практики оподаткування в Україні.
Keywords: оподаткування; європейський підхід; податкова система; податкова система зарубіжних країн