Диск-гольф як засіб фізичного розвитку та активного відпочинку - Муц, Руслан Михайлович (Ірпінь, 2026)
У роботі комплексно досліджено потенціал диск-гольфу як інноваційного засобу фізичного виховання та оздоровчої рекреації. Проаналізовано історичний генезис, фізіологічний вплив і сучасний стан розвитку цього виду спорту в Україні та світі. Обґрунтовано й експериментально верифіковано авторську методику тренувань «Totalfit Disc Golf», що базується на холістичній моделі «Гексагону» (тіло, розум, дух). Результати шестимісячного експерименту за участю 58 осіб віком 18–35 років підтвердили високу ефективність програми: зафіксовано достовірний приріст загальної витривалості (+12,9 %), сили м’язів кора (+24,8 %) та координаційних здібностей (+19 %). Доведено позитивний вплив занять на психоемоційний стан учасників (за тестом САН) та рівень їхньої стресостійкості. Робота містить практичні рекомендації щодо впровадження диск-гольфу в освітній процес і реабілітаційні програми.

The study provides a comprehensive examination of the potential of disc golf as an innovative tool for physical education and health-oriented recreation. The historical genesis, physiological impact, and current state of development of this sport in Ukraine and worldwide are analyzed. An original training methodology, “Totalfit Disc Golf,” based on the holistic Hexagon model (body, mind, spirit), is substantiated and experimentally verified. The results of a six-month experiment involving 58 participants aged 18–35 demonstrated the high effectiveness of the program. A statistically significant increase in overall endurance (+12.9%), core muscle strength (+24.8%), and coordination abilities (+19%) was recorded. A positive impact of the training on the participants’ psycho-emotional state (according to the SAN test) and their level of stress resilience was also confirmed. The study offers practical recommendations for integrating disc golf into educational settings and rehabilitation programs.
Keywords: диск-гольф; фізичний розвиток; активний відпочинок; Totalfit; методика тренування; оздоровча рекреація; disc golf; physical development; active recreation; Totalfit; training methodology; health-oriented recreation