Формування життєстійкості студентської молоді в реаліях військового стану - Баннова, Анна Василівна (Ірпінь, 2026)
У кваліфікаційній роботі теоретично проаналізовано та емпірично досліджено особливості життєстійкості студентської молоді в реаліях військового стану, а також розроблено психологічну програму щодо формування життєстійкості студентської молоді в умовах військового стану. За результатами дослідження сформульовано основні висновки щодо особливостей життєстійкості студентської молоді в реаліях військового стану: встановлено переважання середнього рівня життєстійкості за всіма застосованими методиками; з’ясовано, що найрозвиненішими компонентами життєстійкості є залученість і прийняття виклику, а найслабшим, контроль; за опитувальником професійної життєстійкості О. М. Кокуна виявлено переважання середнього та нижчого за середній рівнів за невеликої частки високого; простежено позитивну курсову динаміку, зростання частки високого рівня життєстійкості від першого до старших курсів навчання; зафіксовано незначну гендерну специфіку з дещо вищими показниками контролю та прийняття виклику в чоловіків і залученості у жінок; розроблено психологічну програму формування життєстійкості студентської молоді засобами психологічного тренінгу. Одержані результати можуть бути використані практичними психологами та психологічними службами закладів вищої освіти, кураторами академічних груп і викладачами у діагностико-розвивальній роботі зі студентською молоддю, у проведенні тренінгів формування життєстійкості та психологічної підтримки студентів в умовах воєнного стану, у консультуванні студентів, а також в освітньому процесі закладу вищої освіти

The qualification work theoretically analyzed and empirically investigated the features of student resilience in the realities of military service, and also developed a psychological program for the formation of student resilience in military service. According to the results of the study, the main conclusions were formulated regarding the features of student resilience in the realities of military service: the prevalence of the average level of resilience was established according to all applied methods; it was found that the most developed components of resilience are involvement and acceptance of the challenge, and the weakest is control; according to the questionnaire of professional resilience by O. M. Kokun, the prevalence of average and below average levels with a small proportion of high levels was revealed; positive course dynamics were traced, the increase in the proportion of high levels of resilience from the first to senior years of study; a slight gender specificity was recorded with slightly higher indicators of control and acceptance of the challenge in men and involvement in women; a psychological program for the formation of resilience of student youth by means of psychological training was developed. The results obtained can be used by practical psychologists and psychological services of higher education institutions, curators of academic groups and teachers in diagnostic and developmental work with student youth, in conducting trainings on the formation of resilience and psychological support for students in martial law conditions, in counseling students, as well as in the educational process of a higher education institution
Keywords: життєстійкість; резильєнтність; професійна життєстійкість; студентська молодь; військовий стан; психологічна програма; hardiness; resilience; professional hardiness; student youth; martial law; psychological program