Проблеми та перспективи застосування спеціальних знань при проведенні обшуку - Крикуха, Руслана Володимирівна; Новгородська, Ірина Дмитрівна; Любавіна, Вікторія Петрівна (Видавництво "Молодий вчений", 2024)
У даному дослідженні було висвітлено питання щодо сутності застосування спеціальних знань при проведенні обшуку та висвітлення актуальних проблеми та перспектив їх подолання. Обшук, як одна з основних слідчих (розшукових) дій, що проводиться з метою виявлення предметів, які мають значення для розслідування злочинів, вимагає високого рівня професіоналізму та спеціалізованих знань. Наголошено, що використання спеціальних знань у кримінальних провадженнях будь-якої категорії має досить велике значення і відбувається протягом усього процесу досудового розслідування. Детально висвітлено визначення спеціальних знань з різних наукових точок зору. Зазначено, що спеціальні знання являють собою сукупність теоретичних знань і практичних умінь та навичок у різноманітних сферах, отриманих як результат спеціальної теоретичної підготовки або професійного досвіду, що використовуються з метою попередження та розслідування кримінальних правопорушень. Також було окреслено, що обшук є однією із слідчих дій, спрямованих на відшкодування шкоди, заподіяної кримінальним правопорушенням. Наголошено, що допомога спеціаліста в ході обшуку слідчому зводиться до виявлення, вилучення шуканих об’єктів та інших речових доказів, що є надто важливим. Визначено, що проведення обшуків та збирання доказів є важливою частиною кримінального розслідування, і використання спеціальних знань та експертизи має велике значення для успішного розкриття злочинів і забезпечення справедливості. Проте ця процедура супроводжується численними проблемами, які вимагають уважного розгляду та вирішення. У підсумку було підкреслено, що до основних проблем відносяться обмеження в доступі до спеціалізованих знань, можливість фальсифікації доказів, порушення прав громадян та недостатній контроль над проведенням обшуків. Для вирішення цих проблем можна вдосконалити кваліфікацію правоохоронців, вдосконалити законодавство та використовувати сучасні технології тощо.

This study addresses the issue of the essence of applying special knowledge during the execution of searches and highlights current problems and prospects for overcoming them. The search, as one of the main investigative (search) actions conducted to detect items relevant to the investigation of crimes, requires a high level of professionalism and specialized knowledge. It is emphasized that the use of special knowledge in criminal proceedings of any category is of great significance and occurs throughout the entire pre-trial investigation process. The definition of special knowledge from various scientific perspectives is discussed in detail. It is noted that special knowledge consists of a set of theoretical knowledge and practical skills acquired through specialized theoretical training or professional experience, which are used to prevent and investigate criminal offenses. Additionally, the search is outlined as one of the investigative actions aimed at compensating for damage caused by criminal offenses. It is emphasized that the assistance of a specialist during the search to the investigator involves identifying and seizing the sought objects and other physical evidence, which is crucially important. It is determined that conducting searches and collecting evidence is an essential part of criminal investigations, and the use of special knowledge and expertise is crucial for the successful resolution of crimes and ensuring justice. However, this procedure is accompanied by numerous problems that require careful consideration and resolution. In conclusion, the main problems identified include limitations in access to specialized knowledge, the possibility of evidence falsification, violations of citizens' rights, and insufficient control over the conduct of searches. To address these problems, improvements can be made in law enforcement qualifications, legislative reforms, and the use of modern technologies, among other measures.
Keywords: спеціальні знання; спеціаліст; слідчі (розшукові) дії; слідчий; обшук; special knowledge; specialist; investigative (search) actions; investigator; search