Методика розвитку силових якостей спортсменів початкової підготовки в єдиноборствах - Лаврентьєв, Олександр Миколайович; Деркач, Оксана Вікторівна; Тарасенко, Дмитро Віталійович (Український державний університет імені Михайла Драгоманова, 2025)
В статті розглядаються питання раціонально побудови навчально-тренувальної підготовки юних-єдиноборців в розвитку силових якостей. Так як виникає багато проблем, пов’язаних із багаторічною підготовкою спортсмена. Які беруть свій початок в групи початкової підготовки. Саме на цьому етапі перед тренером і майбутнім спортсменом постають ключові питання, від вирішення яких залежить подальший шлях спортивного вдосконалення. Боротьба є один із популярних видів спорту, який характеризується складною координацією рухів, що виконуються у нестандартних ситуаціях з використанням різних рухових якостей. Заняття боротьбою сприяють розвитку всіх основних фізичних якостей: сили, швидкості, витривалості, спритності та гнучкості. Ці фізичні якості тісно взаємопов’язані. Покращення однієї з них позитивно впливає на розвиток інших. Загально розвиваючи вправи, сприяють формуванню фізичних якостей борця, особливо в початковий період навчання, до них відносяться вправи з різних видів спорту. Для розвитку сили і гнучкості виконуються вправи з нахилами, поворотами, прогинаннями, маховими рухами, силовими згинаннями і випрямленнями руками і ногами. Загально розвиваючі та спеціальні вправи для розвитку фізичної якості борців, сила, виконуються за наступними вправами з: власною вагою, партнером, обтяженням (гантелі, гирі, штанга), амортизаторами, використанням пристроїв, на силових та кордіо тренажерах. Раціональна організація занять в групах початкової підготовки має вирішальне значення для формування бази, на якій ґрунтуватиметься весь наступний тренувальний процес. Тому не випадково цей етап привертає постійну увагу як з боку науковців та і тренерського штабу з видів спорту. Більшість фахівців у галузі теорії та методики спорту погоджуються, що головним завданням групи початкової підготовки є гармонійний фізичний розвиток спортсмена.

The article considers the issues of rationally building the educational and training preparation of young wrestlers in the development of strength qualities. Since there are many problems associated with the long-term training of an athlete. Which originate in the initial training group. It is at this stage that the coach and the futureathlete face key issues, the solution of which determines the further path of sports improvement. Wrestling is one of the popular sports, which is characterized by complex coordination of movements performed in non-standard situations using various motor qualities. Wrestling classes contribute to the development of all basic physical qualities: strength, speed, endurance, agility and flexibility. These physical qualities are closely interconnected. Improving one of them has a positiveeffect on the development of others.Generally developing exercises contribute to the formation of the physical qualities of a wrestler, especially in the initial period of training, these include exercises from various sports. To develop strength and flexibility, exercises with inclinations, turns, deflections, swing movements, power bending and straightening of arms and legs are performed.General and special exercises for the development of the physical quality of wrestlers, strength, are performed according to the followingexercises with: own weight, partner, weighting (dumbbells, kettlebells, barbell, shock absorbers, using devices, on strength and cardio machines.Rational organization of classes in initial training groups is crucial for forming the base on which the entire subsequent training process will be based. Therefore, it is no coincidence that this stage attracts constant attention from both scientists and the coaching staff of sports. Most specialists in the field of theory and methods of sports agree that the main task of the initial training group is the harmonious physical development of the athlete.
Keywords: спортсмен; єдиноборець; сила; силові здібності; фізичні вправи; прояви сили; навчально-тренувальний процес; athlete; martial artist; strength; strength abilities; physical exercises; manifestations of strength; training process