Трансформація фінансової поведінки домогосподарств в Україні в умовах цифровізації - Добрянська, Наталія Борисівна (Державний податковий університет, 2025)
Дисертаційна робота спрямована на поглиблення теоретичних засад в області поведінкових фінансів та обґрунтування шляхів трансформації фінансової поведінки домогосподарств в умовах цифровізації. Враховуючи особливості трансформації сутності поняття фінансової поведінки домогосподарств в сучасних умовах, запропоновано авторський підхід до трактування сутності даного поняття, зокрема, як різновиду економічної поведінки, що відображає визначену систему дій членів домогосподарств з використанням відповідних знань, вмінь та навичок, які склалися під впливом інституційного середовища та екзогенних чинників, спрямованих на формування, розподіл та перерозподіл грошових ресурсів. Шляхом узагальнення низки наукових праць із досліджуваної проблематики, проведено класифікацію моделей фінансової поведінки домогосподарств.

The dissertation is aimed at deepening the theoretical foundations in the field of behavioral finance and substantiating the ways of transforming the financial behavior of households in the conditions of digitalization. Taking into account the peculiarities of the transformation of the essence of the concept of financial behavior of households in modern conditions, the author's approach to the interpretation of the essence of this concept is proposed, in particular, as a type of economic behavior that reflects a defined system of actions of household members using relevant knowledge, abilities and skills that have developed under the influence of the institutional environment and exogenous factors, aimed at the formation, distribution and redistribution of monetary resources. By summarizing a number of scientific works on the studied issues, a classification of models of financial behavior of households was carried out.
Keywords: поведінкові (біхевіористичні) фінанси; фінансова поведінка домогосподарств; домогосподарства; фінансові рішення; фінансові ресурси; заощадження; депозити; інвестиційна поведінка; інвестиційні рішення; цифрова трансформація; фінансові технології; безготівкові платежі; системи електронних платежів; необанки; цифровізація; ризик; цифровізоване домогосподарство; фінансова та цифрова грамотність; behavioral finance; household financial behavior; households; financial decisions; financial resources; savings; deposits; investment behavior; investment decisions; digital transformation; financial technologies; cashless payments; electronic payment systems; neobanks; digitalization; risk; digitalized household; financial and digital literacy