Урегулювання трудових спорів шляхом медіації - Менів, Любов Дмитрівна (ДВНЗ "Ужгородський національний університет", 2022)
Стаття присвячена розгляду питання урегулювання трудових спорів шляхом медіації. Трудові спори є одними із найбільш численних правових спорів і найбільш поширеною серед юрисдикційних форм захисту трудових прав є судовий захист. Але в умовах війни, коли багато працівників стали внутрішньо переміщеними особами, були змушені виїхати за межі нашої держави, не працюють суди виникає необхідність пошуку альтернативного судочинства. Ефективним механізмом позасудового вирішення спорів виступає медіація. Зазначається, що доцільність застосування саме процедури медіації як першочергового способу захисту прав та законних інтересів сторін трудових правовідносин, порівняно із судовим розглядом та розглядом у КТС, говорить той факт, що саме таке посередництво може забезпечити швидке розв’язання трудового конфлікту. Інститут медіації є позитивним законодавчим рішенням в Україні, що скоротить тривалість трудових спорів, видатки на судочинство із державного бюджету, зменшить завантаженість судів. Зроблено висновок, що медіація, як спосіб вирішення трудових спорів — це позасудова добровільна, конфіденційна процедура, що ініціюється суб’єктами трудового права (працівником чи роботодавцем) щодо залучення незалежного, неупередженого, професійного медіатора (посередника) для досягнення спільного вирішення трудового спору та продовження трудових відносин між ними. Хоч на сьогодні і спостерігається зростання інтересу до медіації трудових спорів, але низький рівень правової культурі, низький рівень довіри до медіації, недостатня поінформованість суспільства в цілому, і громадян зокрема, про медіацію, її переваги як альтернативного судовому розгляду, складність вибору медіатора як високопрофесійної особи не сприяє швидкому розвитку медіації трудових спорів. В умовах воєнного стану медіація трудових спорів є особливо актуальною. Адже введення воєнного стану на всій території держави відобразилося на процесі здійснення правосуддя судами України. Для запобігання загрози життю та здоров’ю суддів та учасників судового процесу на тимчасово захоплених територіях держави наразі зупинено здійснення правосуддя. На іншій території суди продовжують здійснювати правосуддя, однак, з певними особливостями і гарантувати безперебійну роботу судів в період війни вкрай важко. Тому, в умовах воєнного стану медіація – це альтернатива судовому процесу вирішення трудових спорів і врегулювання конфліктів. The article is devoted to the issue of settlement of labor disputes through mediation. It is noted that labor disputes are one of the most numerous legal disputes and the most common among the jurisdictional forms of protection of labor rights is judicial protection. But in the conditions of war, when many workers became internally displaced persons, were forced to leave our state, courts do not work, there is a need to find alternative justice. Mediation is an effective mechanism for out-of-court dispute resolution. It is noted that the expediency of using the mediation procedure as a primary way to protect the rights and legitimate interests of the parties to labor relations, compared to litigation and CCC proceedings, is evidenced by the fact that such mediation can provide a speedy resolution of labor disputes. The institute of mediation is a positive legislative decision in Ukraine, which will reduce the duration of labor disputes, the cost of litigation from the state budget, reduce the workload of courts. It is concluded that mediation as a way of resolving labor disputes is an extrajudicial voluntary, confidential procedure initiated by the subjects of labor law (employee or employer) to involve an independent, impartial, professional mediator (mediator) to achieve a joint settlement of labor disputes and continue labor relations between them. Although there is a growing interest in mediation of labor disputes, the low level of legal culture, low level of trust in mediation, lack of awareness of society in general and citizens in particular about mediation, its benefits as an alternative to litigation, the difficulty of choosing a mediator as a highly professional does not contribute to the rapid development of mediation of labor disputes. In the conditions of martial law, mediation of labor disputes is especially relevant. After all, the imposition of martial law throughout the country was reflected in the administration of justice by the courts of Ukraine. In order to prevent threats to the lives and health of judges and participants in the trial in the temporarily occupied territories of the state, the administration of justice has been suspended. In other areas, the courts continue to administer justice, however, with certain features and to ensure the smooth operation of the courts during the war is extremely difficult. Therefore, in a state of war, mediation is an alternative to the judicial process of resolving labor disputes and resolving conflicts.
Keywords: медіація, трудові спори, захист, медіатор, альтернативний спосіб вирішення трудового спору; mediation, labor disputes, protection, mediator, alternative way of resolving labor disputes