Боротьба за українську мову як засіб утвердження державності в сатиричних журналах початку ХХ. - Зикун, Наталія Іванівна (Університет державної фіскальної служби України, 2017)
Аналізується роль українських сатиричних журналів 1917–1918 р.р. у процесі формування й збагачення норм української мови, розширення сфер її використання. Окреслюються тематичні напрями пресової боротьби за утвердження державності України. Встановлюються проблемно-тематичні, жанрові конструкти відображення на сторінках сатиричних ЗМІ проблем запровадження української мови як важливого засобу націє- і державотворення.

The role of Ukrainian satiric magazine 1917-1918 in the formation and enrichment of Ukrainian standards, expansion of its use. Outlines thematic lines pressed struggle for the consolidation of statehood Ukraine. Establish problem- thematic, genre constructs reflected in the pages of the introduction of the Ukrainian language problems as an important means natsiye- and state.
Keywords: мова; державна мова; газетна мова; мовна норма; лексикографічні джерела; сатиричний журнал; сатиричний жанр; state language; lexicographical sources; newspaper language; satiric magazine; satiric genre