Цифрова трансформація в управлінні бізнесом в умовах сучасних викликів - Канцур, Інна Григорівна; Меліневський, Андрій Петрович; Супруненко, Світлана Анатоліївна (Рівненський державний гуманітарний університет, 2023)
У статті досліджено роль цифрової трансформації як інструмента управління розвитком бізнесу в умовах сучасних викликів й надання характеристик її процесних, технологічних, соціальних елементів. Обґрунтовано, що особливістю процесів цифрової трансформації є застосування значної кількості нових технологій. Досліджено сутність поняття «цифрова трансформація», в результаті аналізу визначень науковців щодо поняття, виокремлено основні характеристики, де цифрова трансформація розуміється як унікальний інструмент цифрової революції, як процес переходу на новий рівень ведення бізнесу зі зміною моделей функціонування, управління і бізнес-процесів та як процес змін у стратегії компанії. Виокремлено переваги цифрової трансформації протягом функціонування бізнесу у контексті управління. Серед них: зниження вартості бізнесу; зменшення витрат; збільшення ефективності та продуктивності прийняття управлінських рішень; покращення клієнтського досвіду; гнучкість та прискорення бізнес-процесів; можливість застосування новітніх інструментів й формування інформаційних баз даних. Обґрунтовано напрямки застосування цифрових трансформацій бізнесу і послідовність процесу впровадження нововведень у бізнес-процеси компанії. Виділено прогресивні цифрові технології цифровізації. Серед них інформаційно-комунікаційні технології, що б’єднують програмно-технічні засоби, процеси та методи, які використовуються під час збору, зберігання, підготовки, аналізу й поширення інформації: технологія Блокчейн, яка дозволяє захистити суб’єкти обміну інформацією й забезпечити конфіденційність і достовірність одержуваної інформації; цифровізація інфраструктури для ефективного управління персоналом; методи управління проєктами на основі інформаційних технологій. Новизна дослідження полягає у доповненні теоретичних аспектів під час вивчення цифрової трансформації в управлінні бізнесом, а саме: визначено переваги цифрової трансформації під час управління в умовах сучасних викликів; виокремлено виклики, які генерує процес цифрової трансформації та запропоновано заходи щодо їх подолання.

The article examines the role of digital transformation as a tool for managing business development in the conditions of modern challenges and provides characteristics of its process, technological, and social elements. It is substantiated that a feature of digital transformation processes is the use of a significant number of new technologies. The essence of the concept of "digital transformation" was studied, as a result of the analysis of the definitions of scientists regarding the concept, the main characteristics were singled out, where digital transformation is understood as a unique tool of the digital revolution, as a process of transition to a new level of doing business with a change in models of functioning, management and business processes and how the process of changes in the company's strategy. The advantages of digital transformation during business operation in the context of management are highlighted. Among them: a decrease in the cost of business; cost reduction; increasing the efficiency and productivity of management decision-making; improving the customer experience; flexibility and acceleration of business processes; the possibility of using the latest tools and forming information databases. The directions of application of digital business transformations and the sequence of the process of introducing innovations into the company's business processes are substantiated. Progressive digital technologies of digitization are highlighted. Among them are information and communication technologies that combine software and technical means, processes and methods used during the collection, storage, preparation, analysis and distribution of information: Blockchain technology, which allows you to protect the subjects of information exchange and ensure confidentiality and reliability of received information; digitization of the infrastructure for effective personnel management; project management methods based on information technologies. The novelty of the research consists in the addition of theoretical aspects during the study of digital transformation in business management, namely: the advantages of digital transformation during management in the conditions of modern challenges are determined; the challenges generated by the digital transformation process are highlighted and measures to overcome them are proposed.
Keywords: цифровізація; цифрова трансформація; управління; бізнес; цифрові технології; digitalization; digital transformation; management; business; digital technologies