Управління персоналом готельно-ресторанних підприємств під час війни: збереження кадрів та мотивація - Канцур, Інна Григорівна; Пастух, Анна Олегівна (Науково-освітній інноваційний центр суспільних трансформацій, 2024)
Актуальність теми управління персоналом в умовах війни в Україні є критично важливою для стабільності готельно-ресторанної індустрії. Мета дослідження полягає у вивченні ефективних стратегій збереження кадрів та мотивації працівників у цей непростий період. Дослідження базується на аналізі гнучких моделей роботи, індивідуального підходу до персоналу, а також надання психологічної підтримки. Встановлено, що використання гнучких графіків роботи, ротаційних змін, дистанційної роботи та особистих планів розвитку сприяє підвищенню задоволеності працівників. Розроблено рекомендації щодо впровадження програм психологічної підтримки, які знижують стрес і емоційне навантаження на співробітників. Охарактеризовано позитивний вплив індивідуального підходу на відданість працівників, їхню мотивацію та продуктивність. Визначено, що важливим елементом управління персоналом під час воєнного стану є впровадження мотиваційних схем, які забезпечують комплексний підхід до підтримки працівників у готельно-ресторанному бізнесі, сприяючи їхньому розвитку, залученню до команди та поліпшенню умов праці, підкреслюючи при цьому важливість соціальної відповідальності, здоров’я та командної роботи, що є критично важливими в умовах в стану. В результаті дослідження встановлено, що управління персоналом в умовах війни потребує комплексного підходу, що дозволяє не лише зберегти кадри, але й підтримувати їх мотивацію і продуктивність на високому рівні. Теоретичне значення дослідження полягає у систематизації підходів до управління персоналом у кризових умовах. Практичне значення полягає в можливості застосування отриманих результатів у готельно-ресторанній індустрії для покращення управлінських практик. Оригінальність дослідження полягає у комплексному аналізі факторів, що впливають на мотивацію працівників під час війни. Перспективами подальших досліджень є вивчення специфіки управління персоналом в різних регіонах України, а також вплив соціально-економічних умов на мотивацію працівників. Тип статті – теоретична.

The relevance of personnel management during wartime in Ukraine is critical for the stability of the hospitality industry. The aim of the study is to investigate effective strategies for staff retention and motivation during this challenging period. The research is based on the analysis of flexible work models, individual approaches to personnel, and the provision of psychological support. It has been established that the use of flexible work schedules, rotational shifts, remote work, and personal development plans contributes to employee satisfaction. Recommendations have been developed for implementing psychological support programs that reduce stress and emotional burden on employees. The positive impact of individual approaches on employee loyalty, motivation, and productivity is characterized. It was determined that an important element of personnel management during martial law is the implementation of motivation schemes that provide a comprehensive approach to supporting employees in the hotel and restaurant business, contributing to their development, involvement in the team and improvement of working conditions, while emphasizing the importance of social responsibility, health I and teamwork, which are critically important in the conditions of martial law. As a result of the study, it was established that personnel management in wartime requires a comprehensive approach, which allows not only to save personnel, but also to maintain their motivation and productivity at a high level. The theoretical significance of the study lies in the systematization of approaches to personnel management in crisis conditions. The practical significance lies in the applicability of the obtained results in the hospitality industry to improve management practices. The originality of the research is in the comprehensive analysis of factors affecting employee motivation during wartime. Future research prospects include studying the specifics of personnel management in different regions of Ukraine, as well as the impact of socio-economic conditions on employee motivation. The type of article is theoretical.
Keywords: управління персоналом; готельно-ресторанний бізнес; мотивація; збереження кадрів; психологічна підтримка; гнучкий графік роботи; війна; personnel management; hospitality business; motivation; staff retention; psychological support; flexible work schedule; war