Правове регулювання дефіциту бюджету України в умовах воєнного стану - Касьяненко, Любов Михайлівна; Миколаєнко, П. М.; Підгородецький, Валентин Олександрович; Любов Касьяненко (Державний податковий університет, 2023)
У статті досліджено аспекти правового регулювання дефіциту бюджету України в умовах повномасштабної війни. Зокрема, визначено дефініцію поняття «дефіцит бюджету» з урахуванням офіційного визначення та науковців, зазначено те, що серед учених-економістів та юристів досі немає єдиної думки щодо цього терміна. Зосереджується увага на тому, що бюджетний дефіцит, попри свою негативність, не завжди є критичним явищем, у світовій практиці високорозвинені країни також мають бюджеті дефіцити. Здійснюється класифікація найпоширеніших причин, які спричиняють дефіцит бюджету. Проведено аналіз взаємозалежності між дефіцитом бюджету та державним боргом. Проаналізовано дефіцит бюджету у відсотках щодо ВВП. Акцентовано на відношенні сальдо виконання державного бюджету у паралелі січня 2023 та 2022 років. Враховуючи дослідження науковців, виділено основні можливості щодо скорочення дефіциту бюджету. Розглянуто джерела фінансування бюджету відповідно до Бюджетного кодексу України, до яких належать: кошти від внутрішніх та зовнішніх запозичень; кошти від приватизації державного майна, повернення бюджетних коштів з депозитів та ін. Зосереджено особливу увагу на доходах до держбюджету від випуску військових облігацій та іноземних інвестицій у період воєнного стану. Наголошено на важливості правового врегулювання питання у можливості розумного продажу державного та комунального майна для покращення залучення іноземних інвестицій у структуру економіки України. Зосереджується увага, що нині бюджетний дефіцит для нашої держави є досить важкою частиною фінансово-правової політики, зокрема через повномасштабну війну, оскільки значні видатки спрямовані на досягнення перемоги над агресором. Обґрунтована думка, що для покращення позицій держави щодо боргових зобов’язань необхідно удосконалювати законодавчу базу, яка чітко регулюватиме ці питання. Посилення правового регулювання державного боргу у сфері оптимізації співвідношення обсягів, структури та джерел його погашення. Переконані у важливості продовження досліджень у сфері правового регулювання дефіциту бюджету.

The article examines aspects of legal regulation of Ukraine's budget deficit in the context of a full-scale war. In particular, the author defines the concept of "budget deficit" with due regard to the official definition and scholars, and notes that there is still no consensus among economists and lawyers on this term. The author emphasizes that, despite its negativity, the budget deficit is not always a critical phenomenon; in the world practice, highly developed countries also have budget deficits. The most common causes of budget deficits are classified. The interdependence between the budget deficit and public debt is analyzed. The budget deficit as a percentage of GDP is analyzed. The emphasis is placed on the ratio of the state budget execution balance in the parallel of January 2023 and 2022. Taking into account the research of scientists, the main opportunities for reducing the budget deficit are highlighted. The sources of budget financing in accordance with the Budget Code of Ukraine are considered, which include: funds from internal and external borrowing; funds from the privatization of state property, return of budget funds from deposits, etc. Special attention is paid to the state budget revenues from the issue of military bonds and foreign investments during the period of martial law. The importance of legal regulation of the issue of the possibility of reasonable sale of state and municipal property in order to improve the attraction of foreign investment in the structure of the Ukrainian economy is emphasized. The author emphasizes that today the budget deficit is a rather difficult part of financial and legal policy for our country, in particular due to a full-scale war, since significant expenditures are aimed at achieving victory over the aggressor. The author argues that in order to improve the state's position with regard to debt obligations, it is necessary to improve the legislative framework that will clearly regulate these issues. Strengthening the legal regulation of public debt in the area of optimizing the ratio of the volume, structure and sources of its repayment. We are convinced of the importance of continuing research in the field of legal regulation of the budget deficit.
Keywords: бюджетні правовідносини; дефіцит бюджету; державний бюджет; бюджетне законодавство; державний борг; джерела фінансування; budgetary legal relations; budget deficit; state budget; budget legislation; public debt; sources of financing