Кримінальне провадження в умовах воєнного стану - Любавіна, Вікторія Петрівна; Смородінова, Маріанна Володимирівна (Державний податковий університет, 2023)
У статті досліджується явище режиму воєнного стану. Розглянуто поняття воєнного стану. Проаналізовано чинне законодавство в контексті регулювання здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану. В умовах ведення повномасштабної війни дослідження ведення кримінального провадження в умовах особливого стану набуває усе більшого значення. Останнім часом розширюється коло внесених змін до Кримінального процесуального кодексу України у частині регулювання цього явища. Досудове розслідування за таких умов зазнало істотних змін, однак виникає багато дискусійних питань і непорозумінь, коли йдеться про порядок проведення та процесуальні строки. Це зі свого боку зумовлює актуальність теми та необхідність ретельного вивчення законодавчої бази, аналізу проблемних питань, які виникають у зв’язку з цим. Тому в умовах збільшення вчинення кримінально-караних дій вкрай важливо аби кримінальне процесуальне законодавство України давало змогу розслідувати та регламентувало цей процес. Особливостям здійснення досудового розслідування в умовах воєнного стану виділено розділ ІХ-1 КПК України, статті якого потрібно враховувати у процесі захисту осіб у кримінальному провадженні. Але зміни було внесено і в статті інших розділів. Досліджено зміни у фіксації перебігу та результатів проведення слідчих (розшукових) дій. Аргументовано необхідність дистанційної участі захисника у процесуальній дії. Проаналізовано строки повідомлення про підозру затриманому в умовах воєнного стану. Обґрунтовано збільшення часу проведення слідчих дій та строки повідомлення особі про підозру. Розглянуто питання про створення міжвідомчих слідчих груп. Звернено увагу на переклад стороною обвинувачення, строк затримання особи, скасування або зміну запобіжного заходу, поновлення пропущеного строку, доручення на здійснення досудового розслідування. Зазначено, що обов’язковим є зберігання матеріалів кримінального провадження в електронній формі й у разі потреби існує можливість відновлення втрачених матеріалів. Доведено необхідність внесення змін до законодавства з метою забезпечити нормальну діяльність правоохоронних органів в умовах воєнного стану.

The article examines the phenomenon of the martial law regime. The concept of martial law is considered. The current legislation in the context of regulation of criminal proceedings under martial law is analyzed. In the conditions of a full-scale war, the study of conducting criminal proceedings in the conditions of a special state is gaining more and more importance. Recently, the range of amendments to the Criminal Procedure Code has been expanding in terms of regulation of this phenomenon. Under such conditions, the pre-trial investigation has undergone significant changes, but there are many debatable issues and misunderstandings when it comes to the procedure and procedural terms. This, in turn, determines the relevance of the topic and the need for a thorough study of the legislative framework, analysis of problematic issues that arise in connection with this. Therefore, in the conditions of an increase in the commission of criminally punishable acts, it is extremely important that the criminal procedural legislation of Ukraine enables the investigation and regulates this process. Chapter IX-1 of the Criminal Procedure Code, the articles of which should be taken into account in the process of protecting persons in criminal proceedings, is devoted to the specifics of conducting a pre-trial investigation under martial law. But changes were also made in the articles of other sections. Changes in recording the course and results of investigative (search) actions were studied. The need for the remote participation of the defender in the procedural action is argued. The terms of notification of suspicion to a detainee under martial law were analyzed. The increase in the time for conducting investigative actions and the deadline for notifying a person of suspicion is justified. The issue of creating interdepartmental investigative groups was considered. Attention has been drawn to translation by the prosecution, the term of detention of a person, cancellation or change of a preventive measure, renewal of the missed term, mandate to carry out a pre-trial investigation. It was noted that it is mandatory to store the materials of criminal proceedings in electronic form and, if necessary, there is a possibility of restoring lost materials. The necessity of making changes to the legislation in order to ensure the normal activity of law enforcement agencies in the conditions of martial law has been proven.
Keywords: воєнний стан; досудове розслідування; кримінальне провадження; слідчий; процесуальна дія; martial law; pre-trial investigation; criminal proceedings; investigator; procedural action