Зарубіжний досвід антикорупційної діяльності в органах публічної влади - Васильєва, Олександра Іллівна; Васильєва, Наталія Вікторівна (ТОВ «ДКС Центр», 2019)
У статті зауважено, що корупція – одне з найбільш деструктивних соціальних явищ, яке заважає оптимальному розвитку будь-якої держави, ефективності державного управління та функціонуванню соціальних інститутів. Зазначено, що для України корисним є досвід країн з високим антикорупційним рейтингом (Данія, Швеція, Сінгапур, Японія, Великобританія, Франція, Німеччина, США, Естонія, Польща, Литва). Саме тому існує актуальна проблема в дослідженні та впровадженні в українських реаліях позитивних практик зарубіжного досвіду використання ефективних методів, механізмів, інструментів у попередженні, запобіганні, протидії корупції в діяльності органів публічної влади. Закцентовано увагу на тому, що основою антикорупційної політики скандинавських країн є концепція "Добре управління" (Good Governace), до ключових антикорупційних компонентів якої належать: участь громадян у прийняті рішень; прозорість доходів, рішень, дій; своєчасна реакція на потреби громадян і підзвітність державних структур громадськості.

The article notes that corruption is one of the most destructive social phenomena that impedes the optimal development of any state, the efficiency of public administration and the functioning of social institutions. It is noted that the experience of countries with high anticorruption rating (Denmark, Sweden, Singapore, Japan, Great Britain, France, Germany, USA, Estonia, Poland, Lithuania) is useful for Ukraine. That is why there is an actual problem in researching and implementing in Ukrainian realities the positive practices of foreign experience in using effective methods, mechanisms, tools in preventing, preventing and combating corruption in the activities of public authorities. The emphasis is placed on the concept of Good Governance, the key to the anticorruption policy of the Scandinavian countries, to which key anticorruption components are: citizens' participation in decisionmaking; transparency of incomes, decisions, actions; timely response to the needs of citizens and accountability of state structures of the public.
Keywords: корупція; антикорупційна діяльність; антикорупційна політика; антикорупційні інституції; corruption; anticorruption activities; anticorruption policy; anticorruption institutions