Навчально-тренувальний процес спортсменів у рукопашному бої - Місюра, Олександр Сергійович (Ірпінь, 2026)
У роботі досліджено ефективність удосконалення спеціальної фізичної підготовки спортсменів-рукопашників засобами кросфіту в умовах навчально-тренувального процесу. Розроблено та впроваджено програму 8-тижневого мезоциклу з використанням функціональних, інтервальних і високоінтенсивних комплексів, спрямованих на розвиток швидкісно-силових якостей і спеціальної витривалості. У ході педагогічного експерименту встановлено достовірне покращення показників фізичної підготовленості спортсменів експериментальної групи порівняно з контрольною (p<0,05–0,001). Отримані результати підтверджують доцільність інтеграції адаптованих кросфіт-методів у систему спеціальної фізичної підготовки рукопашників

The study investigates the effectiveness of improving special physical training of hand-to-hand combat athletes through CrossFit-based methods within the training process. An 8-week mesocycle program incorporating functional, interval, and high-intensity training complexes aimed at developing speed-strength abilities and special endurance was designed and implemented. The pedagogical experiment demonstrated statistically significant improvements in physical fitness indicators of the experimental group compared to the control group (p < 0.05–0.001). The obtained results confirm the feasibility of integrating adapted CrossFit methods into the system of special physical training of hand-to-hand combat athletes
Keywords: рукопашний бій; спеціальна фізична підготовка; кросфіт; функціональне тренування; швидкісно-силові якості; спеціальна витривалість; hand-to-hand combat; special physical training; CrossFit; functional training; speed-strength abilities; special endurance