Оцінка особливостей психофізіологічного та функціонального стану здобувачів-легкоатлетів - Тонкопей, Юлія Леонідівна; Заушнікова, Марина Юріївна (Габітус, 2024)
У статті представлено результати дослідження особливостей психофізіологічного та функціонального стану здобувачів-легкоатлетів під час поєднання тренувальної та навчальної діяльності. Висвітлено теоретичні основи дослідження, де представлені роботи вітчизняних, так і зарубіжних вчених щодо проблеми адаптивної поведінки спортсменів питання взаємозв’язку між психоемоційним станом, фізичною працездатністю та функціонуванням їх організму. Зазначено, що когнітивні, психомоторні та психічні компоненти є найбільш вагомі психофізіологічні властивості та функції, що впливають на ефективність фізичних тренувань та змагальної діяльності спортсменів на прикладі легкоатлетів. Поєднання різних видів діяльності на тлі висококваліфікованих систематичних спортивних тренувань потребують комплексного контролю та коригування психофізіологічних особливостей для успішного виконання специфічного навантаження. Проведене емпіричне дослідження показало, що здобувачі-легкоатлети мають типові скарги з боку нервової регуляції, що проявилися у вигляді хронічної втоми, емоційного виснаження, тривоги, порушення сну та відсутність відчуття відновлення. Функціональний стан серцево-судинної системи, мав характерні для спортсменів високого класу особливості, на тлі довготривалої адаптації до вправ анаеробно-аеробного характеру як спортивна брадикардія та гіпотонія. У процесі визначення симптомокомплексу екстраверсії / інтроверсії й нейротизму (емоційної стабільності) для оцінки впливу на швидкість включення в роботу, темп діяльності та загальну динаміку рухових дій підтверджено, що темперамент визначає силу, швидкість, ритм та темп психомоторних проявів організму, що проявляється в різних якостях легкоатлетів. Встановлена амплітуда коливань прояву темпераменту, що проявляється в різних якостях спортивної діяльності, більшість здобувачів-легкоатлетів є екстравертами, що створює перешкоди у процесі поєднання спортивної та навчальної діяльності (r=0,43; р<0,05). З одного боку екстравертні легкоатлети відрізняються більшою швидкістю реакції і здібностями до інтенсивного виконання завдань, а з іншого боку-середній рівень екстраверсії не так сильно перевантажує нервову систему каскадом реакцій на подразники.

The article presents the results of the study of the peculiarities of the psychophysiological and functional state of track and field athletes during a combination of training and educational activities. The theoretical foundations of the study are highlighted, where the works of domestic and foreign scientists are presented regarding the problem of the adaptive behavior of athletes, the question of the relationship between the psycho-emotional state, physical capacity and the functioning of their body. It is noted that cognitive, psychomotor, and mental components are the most important psychophysiological properties and functions that affect the effectiveness of physical training and competitive activities of athletes using the example of track and field athletes. The combination of various types of activities against the background of highly qualified systematic sports training requires complex control and adjustment of psychophysiological features for successful performance of a specific load. The empirical research has shown that track and field athletes have typical complaints from the side of nervous regulation, manifested in the form of chronic fatigue, emotional exhaustion, anxiety, sleep disturbances, and a lack of recovery. The functional state of the cardiovascular system had features characteristic of high-class athletes, against the background of long-term adaptation to anaerobic-aerobic exercises, such as sports bradycardia and hypotension. In the process of determining the symptom complex of extraversion / introversion and neuroticism (emotional stability) to assess the impact on the speed of inclusion in work, the pace of activity and the general dynamics of motor actions, it was confirmed that temperament determines the strength, speed, rhythm and pace of psychomotor manifestations of the body, which is manifested in various qualities track and field athletes. The amplitude of fluctuations of the manifestation of temperament, manifested in various qualities of sports activity, is established, most of the achievers-athletes are extroverts, which creates obstacles in the process of combining sports and educational activities (r=0.43; p<0.05). On the one hand, extroverted track and field athletes are distinguished by a higher speed of reaction and the ability to intensively perform tasks, and on the other hand, an average level of extroversion does not overload the nervous system with a cascade of reactions to stimuli. The prospect of further scientific research is the development of a program to increase the efficiency of recovery processes of track and field athletes.
Keywords: психофізіологічні властивості; легкоатлети; здобувачі вищої освіти; функціональний стан організму; темперамент; екстраверсія/ інтроверсія; psychophysiological properties; track and field athletes; students of higher education; functional state of the body; temperament; extraversion/introversion