Використання бізнес-аналітики та процесного моделювання для оптимізації діяльності підприємства в умовах цифрової трансформації - Параниця, Надія Володимирівна; Paranytsia, Nadiia Volodymyrivna (Всеукраїнська Асамблея докторів наук із державного управління, 2026)
У статті досліджено теоретичні та практичні аспекти використання бізнес-аналітики та процесного моделювання для оптимізації діяльності підприємств в умовах цифрової трансформації. Обґрунтовано, що сучасне бізнес-середовище характеризується високим рівнем динамічності, невизначеності та зростанням обсягів даних, що потребує застосування новітніх аналітичних інструментів і підходів до управління. Визначено, що бізнес-аналітика виступає ключовим інструментом обробки та інтерпретації даних, який забезпечує підтримку прийняття управлінських рішень, підвищує прозорість діяльності підприємства та сприяє виявленню нових можливостей для розвитку. Розглянуто сутність процесного моделювання як ефективного методу формалізації та візуалізації бізнес-процесів, що дозволяє виявляти неефективні операції, оптимізувати структуру діяльності та створювати передумови для автоматизації. Доведено, що поєднання бізнес-аналітики та процесного моделювання формує комплексний підхід до управління підприємством на основі даних, що забезпечує підвищення ефективності, гнучкості та адаптивності організації. Особливу увагу приділено ролі цифрових технологій, зокрема Big Data, штучного інтелекту, хмарних сервісів та BPM-систем, які виступають драйверами трансформації бізнес-процесів. Визначено основні етапи оптимізації діяльності підприємства, включаючи аналіз поточного стану процесів, їх моделювання, впровадження цифрових рішень та оцінку результативності на основі ключових показників ефективності.

The article explores the theoretical and practical aspects of using business analytics and process modeling to optimize enterprise operations in the context of digital transformation. It is substantiated that the modern business environment is characterized by a high level of dynamism, uncertainty, and increasing data volumes, necessitating the application of cutting-edge analytical tools and management approaches. Business analytics is identified as a key tool for data processing and interpretation, providing support for management decision-making, increasing operational transparency, and facilitating the identification of new development opportunities. The essence of process modeling is examined as an effective method for formalizing and visualizing business processes, allowing for the identification of inefficient operations, optimization of the organizational structure, and the creation of prerequisites for automation. It is proven that the combination of business analytics and process modeling forms a comprehensive, data-driven approach to enterprise management, ensuring increased efficiency, flexibility, and organizational adaptability.
Using business analytics and process modeling to optimize enterprise operations in the context of digital transformation
Keywords: бізнес-аналітика; процесне моделювання; цифрова трансформація; бізнес-процеси; оптимізація діяльності; цифровізація; управлінські рішення; Big Data; автоматизація; BPM-системи; business analytics; process modeling; digital transformation; business processes; activity optimization; digitalization; managerial decision-making; Big Data; automation; BPM systems