Міжнародна екологічна безпека - Кононенко, Валерій Петрович; Чернецька, Олена Василівна; Лісова, Катерина Сергіївна; Фокін, Ярослав Федорович; Чернецька, Олена (Державний податковий університет, 2025)
Навчальний посібник присвячено всебічному аналізу сучасних правових механізмів захисту довкілля в міжнародному праві. У виданні висвітлюються основні принципи, напрями розвитку, галузі й інститути міжнародного екологічного права, а також приділяється увага актуальним викликам у сфері глобальної екологічної безпеки. Аналізується договірна практика та національне законодавство у сфері охорони довкілля в контексті відповідності міжнародним стандартам. Розглянуто рішення міжнародних судових органів, зокрема Міжнародного Суду ООН, Європейського суду з прав людини, Суду ЄС, які демонструють динамічність і прикладне значення міжнародного екологічного права.
Keywords: міжнародна екологічна безпека; міжнародне екологічне право; захист довкілля; екологічна політика; сталий розвиток; міжнародні стандарти; екологічне правосуддя; international environmental security; international environmental law; environmental protection; environmental policy; sustainable development; international standards; environmental justice