Моделювання систем - Антонюк, Анатолій Олександрович (Ун-т ДФС України, 2019)
Навчальний посібник «Моделювання систем» містить необхідні відомості для оволодіння основними поняттями та принципами сучасних методів моделювання систем, ознайомлення з методами та засобами для дослідження нескладних реальних систем у різних прикладних сферах. Посібник розроблений відповідно до програми курсу «Моделювання систем», яка складається з таких основних частин, як «Моделі», «Процеси моделювання», «Види моделей», «Застосування моделей». Для полегшення сприйняття навчального матеріалу максимально скорочено математичний апарат, приділено увагу прикладам моделювання систем, таких як обчислювальні машини, комплекси та мережі. Посібник призначений для студентів, а також для випускників (бакалаврів, магістрантів і фахівців), що готують випускні кваліфікаційні роботи, в яких потрібно виконати моделювання та дослідження системи, наприклад мережі або її фрагмента. Для студентів навчально-наукового інституту інформаційних технологій Національного Університету державної фіскальної служби України. The training manual "System Modeling" contains the necessary information for mastering the basic concepts and principles of modern methods of system modeling, familiarization with methods and tools for researching simple real systems in various applied fields. The manual is developed in accordance with the program of the course "Modeling of systems", which consists of such main parts as "Models", "Modeling processes", "Types of models", "Application of models". To facilitate the understanding of the educational material, the mathematical apparatus has been shortened as much as possible, and attention has been paid to examples of modeling systems, such as computers, complexes, and networks. The manual is intended for students, as well as for graduates (bachelor's, master's, and specialists) who are preparing final qualification papers, in which it is necessary to perform modeling and research of a system, such as a network or its fragment. For students of the educational and scientific institute of information technologies of the National University of the State Fiscal Service of Ukraine.
Keywords: моделювання систем, моделі, процеси моделювання, обчислювальні машини, обчислювальні комплекси, обчислювальні мережі; modeling of systems, models, modeling processes, computing machines, computing complexes, computing networks