Вітчизняна та світова практика організаційно-правового регулювання оподаткування юридичних осіб - Мартинов, Дмитро Сергійович (Ірпінь, 2026)
У роботі досліджено історичний аспект ролі держави в регулюванні податкових відносин, проведено аналіз структури та механізму адміністрування оподаткування юридичних осіб в України, здійснено порівняльний аналіз систем оподаткування у країнах ЄС, США та Азії; сформульовано пропозиції щодо вдосконалення українського податкового законодавства.

The paper explores the historical aspect of the role of the state in regulating tax relations, analyzes the structure and mechanism of administration of taxation of legal entities in Ukraine, conducts a comparative analysis of taxation systems in the EU, the USA and Asia, and formulates proposals for improving Ukrainian tax legislation.
Keywords: оподаткування юридичних осіб; податок на прибуток підприємств; ПДВ; трансфертне ціноутворення; подвійне оподаткування; податкове адміністрування; taxation of legal entities; corporate income tax; VAT; transfer pricing; double taxation; tax administration