Сучасний стан рівня та динаміки злочинності у сфері незаконної трансплантації органів і тканин людини в Україні - Жерж, Людмила Анатоліївна (Ун-т ДФС України, 2018)
Злочинна діяльність у сфері трансплантації органів або тканин людини за своєю природою є латентним явищем, що характеризується закріпленням у чинному кримінальному законодавстві, цілісністю, вирізняється поетапним розвитком, мотивом отримання грошової винагороди, особливостями особи-злочинця та розвиненою злочинною інфраструктурою. Досліджено, що знання специфіки кримінологічної характеристики злочинної діяльності у сфері трансплантації органів або тканин людини сприяє розробці ефективних кримінологічних заходів, спрямованих на протидію їй, а також вдосконаленню чинного законодавства, що сприятиме повній регламентації відносин у сфері трансплантації, що допоможе уникнути проблемних питань при визначенні порушення встановленого порядку.

Criminal activity in the field of transplantation of human organs or tissues by its nature is a latent phenomenon, characterized by enshrined in current criminal law, integrity, characterized by gradual development, the motive for receiving monetary rewards, the characteristics of the offender and developed criminal infrastructure. It is investigated that knowledge of the specifics of criminological characteristics of criminal activity in the field of transplantation of human organs or tissues contributes to the development of effective criminological measures to combat it, as well as improving existing legislation that will help fully regulate relations in the field of transplantation. established order.
Keywords: незаконна трансплантація; органи і тканини людини; донор; реципієнт; illegal transplantation; human organs and tissues; donor; recipient