Моделювання впливу митних тарифів на обсяг імпорту та споживчі ціни (Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № 142522) - Параниця, Надія Володимирівна; Паянок, Тетяна Миколаївна; Остапенко, Яна Олександрівна (Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій, 2026)
У статті проведено моделювання агрегованої пропозиції на внутрішньому ринку України на основі функції постійної еластичності заміщення (CES). Досліджено вплив митних тарифів на обсяги імпорту та загальну пропозицію товарів у секторах проміжного (INPUTS) і кінцевого (FIN) споживання. Модель побудована на основі рівнянь (1) та (2), де перше описує CES-агрегацію між імпортом та внутрішньою пропозицією, а друге — функціональну залежність між відношенням імпорту й внутрішнього виробництва та співвідношенням цін.

The article models the aggregate supply in the domestic market of Ukraine based on the constant elasticity of substitution (CES) function. The impact of customs tariffs on import volumes and the total supply of goods in the intermediate (INPUTS) and final (FIN) consumption sectors is studied. The model is built on the basis of equations (1) and (2), where the first describes the CES-aggregation between imports and domestic supply, and the second describes the functional dependence between the ratio of imports and domestic production and the price ratio.
Keywords: митна політика, імпорт; агрегована пропозиція; CES-функція; еластичність заміщення; моделювання; тарифи; внутрішній ринок України; customs policy; import; aggregate supply; CES function; elasticity of substitution; modeling; tariffs; domestic market of Ukraine