Стратегічне планування національної безпеки - Рябоконь, Ярослав Олегович (Ірпінь, 2026)
У роботі систематизовано теоретичні підходи до визначення поняття національної безпеки; розкрито правову природу та сутність стратегічного планування у сфері національної безпеки; охарактеризовано нормативно-правове забезпечення стратегічного панування; визначено інструменти та суб’єктний склад стратегічного планування національної безпеки; проведено оцінку сучасного стану стратегічного планування національної безпеки в Україні; виявлено проблемні аспекти функціонування системи стратегічного планування; обґрунтовано напрями вдосконалення стратегічного планування національної безпеки в сучасних умовах.

This paper systematises theoretical approaches to defining the concept of national security; it examines the legal nature and essence of strategic planning in the field of national security; it describes the regulatory and legal framework for strategic planning; identifies the instruments and key actors involved in strategic national security planning; assesses the current state of strategic national security planning in Ukraine; identifies problematic aspects of the strategic planning system’s functioning; and sets out directions for improving strategic national security planning in the current context.
Keywords: національна безпека; стратегічне планування; державна політика; стратегічні документи; загрози; управління; безпекове середовище.