Обліково-аналітичне забезпечення екологічного менеджменту підприємства - Брикульська, Аліна Сергіївна; Brykulska, Alina Serhiyivna (Ірпінь, 2024)
Ефективне функціонування будь-якого підприємства та зростання його економічного потенціалу багато в чому залежать від наявності надійної системи екологічної безпеки. Одним із найперспективніших напрямів її досягнення та розв’язання екологічних проблем промислового виробництва є екологічний менеджмент. Формування системи екологічного менеджменту на підприємстві передбачає впровадження природоохоронних і енергозберігаючих технологій, що робить виробництво економічно вигідним, екологічно безпечним та соціально необхідним. Впровадження систем екологічного менеджменту набуває особливої актуальності в країнах з транзитивною економікою, в яких значний бюджетний дефіцит мінімізує можливості державного фінансування програм екологічної політики підприємств.

The effective functioning of any enterprise and the growth of its economic potential largely depend on the availability of a reliable environmental safety system. One of the most promising directions for its achievement and solution of environmental problems of industrial production is environmental management. The formation of the environmental management system at the enterprise involves the introduction of environmental protection and energy-saving technologies, which makes production economically profitable, ecologically safe and socially necessary. The introduction of environmental management systems becomes especially relevant in countries with a transitive economy, in which a significant budget deficit minimizes the possibilities of state financing of environmental policy programs of enterprises.
Accounting and analytical support for environmental management of the enterprise
Keywords: екологічний облік; коефіцієнт автономії; екологічний податок; система екологічного менеджменту; екологічна стратегія; environmental accounting; coefficient of autonomy; environmental tax; environmental management system; environmental strategy