Regulacje państwowe dotyczące działalności miastańskiej z wykorzystaniem doświadczeń zagranicznych i szybkich innowacyjnych technologii środowiskowych w warunkach odbudowy terytoriów ukrainy - Machniuk, W. W.; Makhniuk, W. M.; Vasylieva, Oleksandra Illivna (ГО «Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління», 2024)
The colossal losses to the national economy, the destruction and destruction of infrastructure as a result of the full-scale invasion of the Russian Federation into Ukraine necessitate the adoption of operational and anti-crisis decisions by the state regarding their immediate restoration and reconstruction of the city. Unlike Ukraine, where construction is mainly carried out using reinforced concrete and steel, fast, innovative, environmentally friendly CLT panel technology is widely used in Europe, Canada, the USA, Australia, and Japan. CLT panels are a building material made of cross-laminated laminated timber. CLT panels consist of three, five, seven or nine layers of graded softwood and hardwood. SLT technology is more expensive than frame-panel construction because its production requires precise CNC (computer numerical control) equipment for cutting holes with millimeter accuracy and a large amount of high-quality wood. This building material allows you to create unusual angles, curved and concave shapes, which is attractive to architects and designers to implement their most complex and diverse ideas.

Колосальні втрати національної економіки, руйнування та знищення інфраструктури внаслідок повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну зумовлюють об'єктивну необхідність прийняття оперативних та антикризових рішень держави щодо їх негайного відновлення та реконструкції міста. На відміну від України, де будівництво переважно ведеться з використанням залізобетону та сталі, в Європі, Канаді, США, Австралії та Японії широко використовується швидка, інноваційна, екологічна технологія CLT-панелей. CLT-панелі – це будівельний матеріал – багатошарова клеєна деревина з перехресним розташуванням шарів. CLT-панелі складаються з трьох, п'яти, семи або дев'яти шарів сортованої м'якої та листяної деревини. Технологія SLT дорожча за каркасно-панельне будівництво, оскільки для її виробництва потрібне точне обладнання KSN (числове програмне керування) для вирізання отворів з міліметровою точністю та велика кількість високоякісної деревини. Цей будівельний матеріал дозволяє створювати незвичайні кути, вигнуті та увігнуті форми, що є привабливим для архітекторів та дизайнерів для реалізації їхніх найскладніших та різноманітних ідей.
Keywords: CLT panels; reinforced concrete; steel; KSN; numerical control; urban reconstruction; frame-panel construction; CLT-панелі; залізобетон; сталь; KSN; числове програмне керування; реконструкція міста; каркасно-панельне будівництво